Vesti
Saopštenja

OEBS predstavio izveštaj o pravima dece u sudskim postupcima

Misija OEBS-a na Kosovu predstavila je danas izveštaj „Prva dece: Uloga centara za socijalni rad u sudskim postupcima“. "Neophodno da se relevantne institucije angažuju u zaštiti svakog deteta", kaže Jan Bratu.
OEBS predstavio izveštaj o pravima dece u sudskim postupcima
Ilustracija (Foto Pixsabay)

U izveštaju o pravima dece se razmatra zaštita njihovog prava sa naglaskom na ulogu centara za socijalni rad (CSR) u sudskim postupcima koji uključuju decu.

U izveštaju je dat pregled pravnog okvira koji se odnosi na zaštitu dece na Kosovu i naglašava važnost načela interesa deteta u skladu sa kosovskim zakonodavstvom i međunarodnim pravom.

U izveštaju su navedene pozitivne prakse CSR-a kada je osoblje pružalo proaktivnu podršku i usmeravalo stranke (uključujući decu) u slučajevima nasilja u porodici. Međutim, istaknute su i oblasti u kojima se CSR nije angažovao na odgovarajućem nivou u zaštiti najboljih interesa dece, odnosno nedolazak socijalnih radnika na sudska ročišta kada su pozvani, neaktivnost tokom postupka i dostavljanje kasnih ili nepotpunih izveštaja. Aktivnost praćenja sudova u periodu od 2017. do 2019. pokazala je da su predstavnici CSR-a bili odsutni na 109 od 152 praćenih ročišta na kojima je njihovo prisustvo bilo obavezno prema zakonu.

„Kada je potrebno da se sud umeša u život deteta, to često može da se poveže sa traumatičnim okolnostima i ima veoma velike posledice. Neophodno je da se sve relevantne institucije u potpunosti angažuju u zaštiti prava svakog deteta i da su im najbolji interesi deteta od najvećeg značaja“, rekao je šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

U Izveštaju se zaključuje da CSR ima ključnu ulogu u davanju stručnog mišljenja i informacija koje su sudovima neophodne da bi doneli konačne i pravične presude uz poštovanje najboljih interesa deteta. Sudovi treba da osiguraju da se uloga CSR-a obavlja efikasno i u potpunosti u skladu sa propisanim zakonskim zahtevima.Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020