Vesti
Saopštenja

OEBS predstavio izveštaj o pravima dece u sudskim postupcima

Misija OEBS-a na Kosovu predstavila je danas izveštaj „Prva dece: Uloga centara za socijalni rad u sudskim postupcima“. "Neophodno da se relevantne institucije angažuju u zaštiti svakog deteta", kaže Jan Bratu.
OEBS predstavio izveštaj o pravima dece u sudskim postupcima
Ilustracija (Foto Pixsabay)

U izveštaju o pravima dece se razmatra zaštita njihovog prava sa naglaskom na ulogu centara za socijalni rad (CSR) u sudskim postupcima koji uključuju decu.

U izveštaju je dat pregled pravnog okvira koji se odnosi na zaštitu dece na Kosovu i naglašava važnost načela interesa deteta u skladu sa kosovskim zakonodavstvom i međunarodnim pravom.

U izveštaju su navedene pozitivne prakse CSR-a kada je osoblje pružalo proaktivnu podršku i usmeravalo stranke (uključujući decu) u slučajevima nasilja u porodici. Međutim, istaknute su i oblasti u kojima se CSR nije angažovao na odgovarajućem nivou u zaštiti najboljih interesa dece, odnosno nedolazak socijalnih radnika na sudska ročišta kada su pozvani, neaktivnost tokom postupka i dostavljanje kasnih ili nepotpunih izveštaja. Aktivnost praćenja sudova u periodu od 2017. do 2019. pokazala je da su predstavnici CSR-a bili odsutni na 109 od 152 praćenih ročišta na kojima je njihovo prisustvo bilo obavezno prema zakonu.

„Kada je potrebno da se sud umeša u život deteta, to često može da se poveže sa traumatičnim okolnostima i ima veoma velike posledice. Neophodno je da se sve relevantne institucije u potpunosti angažuju u zaštiti prava svakog deteta i da su im najbolji interesi deteta od najvećeg značaja“, rekao je šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

U Izveštaju se zaključuje da CSR ima ključnu ulogu u davanju stručnog mišljenja i informacija koje su sudovima neophodne da bi doneli konačne i pravične presude uz poštovanje najboljih interesa deteta. Sudovi treba da osiguraju da se uloga CSR-a obavlja efikasno i u potpunosti u skladu sa propisanim zakonskim zahtevima.Ostale vesti

Vjosa Osmani se vraća iz Njujorka
"Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani prekinula svoju posetu Njujorku i pošla za Prištinu zbog događaja na severu zemlje", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
  • 25.09.2021
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021