Vesti
Saopštenja

OEBS predstavio izveštaj o pravima dece u sudskim postupcima

Misija OEBS-a na Kosovu predstavila je danas izveštaj „Prva dece: Uloga centara za socijalni rad u sudskim postupcima“. "Neophodno da se relevantne institucije angažuju u zaštiti svakog deteta", kaže Jan Bratu.
OEBS predstavio izveštaj o pravima dece u sudskim postupcima
Ilustracija (Foto Pixsabay)

U izveštaju o pravima dece se razmatra zaštita njihovog prava sa naglaskom na ulogu centara za socijalni rad (CSR) u sudskim postupcima koji uključuju decu.

U izveštaju je dat pregled pravnog okvira koji se odnosi na zaštitu dece na Kosovu i naglašava važnost načela interesa deteta u skladu sa kosovskim zakonodavstvom i međunarodnim pravom.

U izveštaju su navedene pozitivne prakse CSR-a kada je osoblje pružalo proaktivnu podršku i usmeravalo stranke (uključujući decu) u slučajevima nasilja u porodici. Međutim, istaknute su i oblasti u kojima se CSR nije angažovao na odgovarajućem nivou u zaštiti najboljih interesa dece, odnosno nedolazak socijalnih radnika na sudska ročišta kada su pozvani, neaktivnost tokom postupka i dostavljanje kasnih ili nepotpunih izveštaja. Aktivnost praćenja sudova u periodu od 2017. do 2019. pokazala je da su predstavnici CSR-a bili odsutni na 109 od 152 praćenih ročišta na kojima je njihovo prisustvo bilo obavezno prema zakonu.

„Kada je potrebno da se sud umeša u život deteta, to često može da se poveže sa traumatičnim okolnostima i ima veoma velike posledice. Neophodno je da se sve relevantne institucije u potpunosti angažuju u zaštiti prava svakog deteta i da su im najbolji interesi deteta od najvećeg značaja“, rekao je šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

U Izveštaju se zaključuje da CSR ima ključnu ulogu u davanju stručnog mišljenja i informacija koje su sudovima neophodne da bi doneli konačne i pravične presude uz poštovanje najboljih interesa deteta. Sudovi treba da osiguraju da se uloga CSR-a obavlja efikasno i u potpunosti u skladu sa propisanim zakonskim zahtevima.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021