Vesti
Saopštenja

Oebs: Pomoć za Rome i Aškalije u Plemetini

Misija Oebs na Kosovu organizovala je sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija, diplomatskih misija i građanskog društva kako bi se rešila teška situacija stanara u zgradi za socijalno stanovanje u Plemetini.
Oebs: Pomoć za Rome i Aškalije u Plemetini
Zgrada u kojoj stanuju raseljeni pripadnici romske i aškalijske zajednice (Foto Oebs)

Zgrada u kojoj žive raseljene porodice kosovskih Roma i Aškalija ozbiljno je oštećena ranijim požarom koji je naneo štetu krovu i gornjim spratovima.

Kako se navodi u tekstu Oebsa, zgrada ima neadekvatan kanalizacioni i drenažnii sistemom.

U septembru 2017. godine, zbog jakih vetrova, zgrada je ostala bez velikog dela krova.

“Trenutna situacija je takva da kišnica poplavljuje stepenište i prodire u zidove i plafone stanova, a s obzirom da se približava zima, stanari se suočavaju sa humanitarnim vanrednim stanjem koje ozbiljno utiče na njihovo zdravlje.

Čitave porodice žive u vlažnim stanovima na čijim se zidovima uhvatila buđ, a prijavljeno je da nekoliko dece ima simptome astme”, navodi Oebs.

Da bi se obezbedila sredstva za popravku krova zgrade i kanalizacionog sistema i obezbedilo da stanari imaju adekvatno snabdevanje vodom i električnom energijom, Misija OEBS-a na Kosovu okupila je na sastanku donatorsku zajednicu i kosovske institucije.

Na ovom sastanku su se opština Obilić i relevantna ministarstva složili da angažuju stručnjaka za tehničku procenu situacije i predstavili su stvarne troškove koje treba da pokriju nadležne institucije.

“Dodatna donatorska podrška biće neophodna da bi se ova hitna situacija rešila pre zime”, dodaju iz Oebsa.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020