Vesti
Saopštenja

OEBS počinje kampanju o pravima tokom suđenja

Misija OEBS-a na Kosovu započela je danas kampanju kojom obaveštava javnost o pravima na sudu i dostupnim mehanizmima za ostvarivanje tih prava.
OEBS počinje kampanju o pravima tokom suđenja
(Foto Kim)

Kako je saopšteno iz ove misije cilj tromesečne kampanje, koja obuhvata TV i radio spotove, postere i flajere, jeste da poveća informisanost stanovništva o suštinskim pravima kako što su: pravo na advokata, besplatnu pravnu pomoć, zastupnika žrtava, upotrebu jezika i pristup informacijama.

„Anketa koju je sprovela Misija pokazuje da je samo 15 odsto ljudi na Kosovu dobro informisano o svojim pravima koja su zakonski garantovana“, rekao je šef sektora  za pravo i pravosuđe pri Misiji OEBS-a na Kosovu Ralf Bunče.

On je dodao da prema podacima, 69 odsto ispitanika uopšte nije obavešteno o dostupnim pravnim uslugama.

“Takođe, naše nadgledanje sudova pokazuje da je okvirno samo 30 odsto žena i pripadnika nealbanskih zajednica zastupao advokat na sudu. Pored toga, osobe koje ne govore albanski jezik suočavaju se sa različitim jezičkim barijerama tokom svojih slučajeva na sudu i mi se nadamo da će ova kampanja pomoći da se to promeni“, kazao je Bunče.Ostale vesti

OG: IBCM obezbedio tri stipendije
Predstavnici Međunarodnog poslovnog koledža iz Mitrovice posetili su danas Opštinu Gračanica, gde su se sastali sa direktoricom obrazovanja Brankicom Ničić i predsednikom Omladinskog saveta Gračanica Dušanom Borisavljević, navodi se u saopštenju.
  • 03.06.2020
Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020