Vesti
Saopštenja

OEBS objavio izveštaj o rešavanju imovinsko-pravnih zahteva na Kosovu

Misija OEBS-a na Kosovu objavila je danas izveštaj pod nazivom „Mehanizam za rešavanje masovnih imovinsko-pravnih zahteva: Iskustvo sa Kosova“, koji predstavlja analizu dvadesetogodišnjeg perioda rada mehanizama za rešavanje imovinskih potraživanja nakon 1999. godine.
OEBS objavio izveštaj o rešavanju imovinsko-pravnih zahteva na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

U saopštenju dostavljenom javnosti ističe se da izveštaj analizira izazove sa kojima su se „Direkcija za stambena i imovinska pitanja, Kosovska agencija za imovinu, kao i sadašnja Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine susretali u svom radu, rezultate koje su ostvarili i preostale praznine“.

Navodi se da su poslednjih dvadeset godina, ove tri agencije rešile preko 70.000 stambenih, komercijalnih i poljoprivrednih potraživanja.

Međutim, ističe se da su poteškoće u obaveštavanju stranaka, u upravljanju imovinom, upravljanju sistemom zakupa, paralelno razmatranje predmeta od strane sudova, rušenje bespravne gradnje i naknada štete u predmetima, „predstavljali izazove u rešavanju imovinskih predmeta nakon sukoba“.

„U postkonfliktnim društvima sa pravosudnim sistemima u razvoju, redovni sudovi se suočavaju sa poteškoćama u razmatranju velikog broja post-konfliktnih imovinskih zahteva. Stoga je međunarodna zajednica uspostavila kvazi-sudska i upravna tela kako bi se olakšalo brzo rešavanje ovih imovinskih potraživanja“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, i dodao:

„Rešavanje nerešenih imovinsko-pravnih zahteva povezanih sa sukobom neophodan je preduslov za postizanje i održavanje stabilnosti svakog post-konfliktnog društva. Obezbeđivanje pravnih lekova za ova konkretna potraživanja doprinosi ne samo zaštiti i unapređenju ljudskih prava pogođenih strana, već može imati i pozitivan uticaj na proces pomirenja unutar društva“.

U saopštenju se takođe dodaje da u skladu sa svojim mandatom, Misija radi na unapređenju i zaštiti imovinskih prava nevećinskih zajednica i raseljenih lica, osiguravajući da su njihova imovinskih prava vraćena.

„Misija tesno sarađuje sa odgovornim institucijama na Kosovu na razvoju javnih politika i zakonodavstva i na njihovoj primeni nastojaći tako da obezbedi zaštitu individualnih imovinskih prava“, zaključuje se.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021