Vesti
Saopštenja

OEBS objavio izveštaj o rešavanju imovinsko-pravnih zahteva na Kosovu

Misija OEBS-a na Kosovu objavila je danas izveštaj pod nazivom „Mehanizam za rešavanje masovnih imovinsko-pravnih zahteva: Iskustvo sa Kosova“, koji predstavlja analizu dvadesetogodišnjeg perioda rada mehanizama za rešavanje imovinskih potraživanja nakon 1999. godine.
OEBS objavio izveštaj o rešavanju imovinsko-pravnih zahteva na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

U saopštenju dostavljenom javnosti ističe se da izveštaj analizira izazove sa kojima su se „Direkcija za stambena i imovinska pitanja, Kosovska agencija za imovinu, kao i sadašnja Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine susretali u svom radu, rezultate koje su ostvarili i preostale praznine“.

Navodi se da su poslednjih dvadeset godina, ove tri agencije rešile preko 70.000 stambenih, komercijalnih i poljoprivrednih potraživanja.

Međutim, ističe se da su poteškoće u obaveštavanju stranaka, u upravljanju imovinom, upravljanju sistemom zakupa, paralelno razmatranje predmeta od strane sudova, rušenje bespravne gradnje i naknada štete u predmetima, „predstavljali izazove u rešavanju imovinskih predmeta nakon sukoba“.

„U postkonfliktnim društvima sa pravosudnim sistemima u razvoju, redovni sudovi se suočavaju sa poteškoćama u razmatranju velikog broja post-konfliktnih imovinskih zahteva. Stoga je međunarodna zajednica uspostavila kvazi-sudska i upravna tela kako bi se olakšalo brzo rešavanje ovih imovinskih potraživanja“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, i dodao:

„Rešavanje nerešenih imovinsko-pravnih zahteva povezanih sa sukobom neophodan je preduslov za postizanje i održavanje stabilnosti svakog post-konfliktnog društva. Obezbeđivanje pravnih lekova za ova konkretna potraživanja doprinosi ne samo zaštiti i unapređenju ljudskih prava pogođenih strana, već može imati i pozitivan uticaj na proces pomirenja unutar društva“.

U saopštenju se takođe dodaje da u skladu sa svojim mandatom, Misija radi na unapređenju i zaštiti imovinskih prava nevećinskih zajednica i raseljenih lica, osiguravajući da su njihova imovinskih prava vraćena.

„Misija tesno sarađuje sa odgovornim institucijama na Kosovu na razvoju javnih politika i zakonodavstva i na njihovoj primeni nastojaći tako da obezbedi zaštitu individualnih imovinskih prava“, zaključuje se.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021