Vesti
Saopštenja

OEBS objavio izveštaj o rešavanju imovinsko-pravnih zahteva na Kosovu

Misija OEBS-a na Kosovu objavila je danas izveštaj pod nazivom „Mehanizam za rešavanje masovnih imovinsko-pravnih zahteva: Iskustvo sa Kosova“, koji predstavlja analizu dvadesetogodišnjeg perioda rada mehanizama za rešavanje imovinskih potraživanja nakon 1999. godine.
OEBS objavio izveštaj o rešavanju imovinsko-pravnih zahteva na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

U saopštenju dostavljenom javnosti ističe se da izveštaj analizira izazove sa kojima su se „Direkcija za stambena i imovinska pitanja, Kosovska agencija za imovinu, kao i sadašnja Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine susretali u svom radu, rezultate koje su ostvarili i preostale praznine“.

Navodi se da su poslednjih dvadeset godina, ove tri agencije rešile preko 70.000 stambenih, komercijalnih i poljoprivrednih potraživanja.

Međutim, ističe se da su poteškoće u obaveštavanju stranaka, u upravljanju imovinom, upravljanju sistemom zakupa, paralelno razmatranje predmeta od strane sudova, rušenje bespravne gradnje i naknada štete u predmetima, „predstavljali izazove u rešavanju imovinskih predmeta nakon sukoba“.

„U postkonfliktnim društvima sa pravosudnim sistemima u razvoju, redovni sudovi se suočavaju sa poteškoćama u razmatranju velikog broja post-konfliktnih imovinskih zahteva. Stoga je međunarodna zajednica uspostavila kvazi-sudska i upravna tela kako bi se olakšalo brzo rešavanje ovih imovinskih potraživanja“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, i dodao:

„Rešavanje nerešenih imovinsko-pravnih zahteva povezanih sa sukobom neophodan je preduslov za postizanje i održavanje stabilnosti svakog post-konfliktnog društva. Obezbeđivanje pravnih lekova za ova konkretna potraživanja doprinosi ne samo zaštiti i unapređenju ljudskih prava pogođenih strana, već može imati i pozitivan uticaj na proces pomirenja unutar društva“.

U saopštenju se takođe dodaje da u skladu sa svojim mandatom, Misija radi na unapređenju i zaštiti imovinskih prava nevećinskih zajednica i raseljenih lica, osiguravajući da su njihova imovinskih prava vraćena.

„Misija tesno sarađuje sa odgovornim institucijama na Kosovu na razvoju javnih politika i zakonodavstva i na njihovoj primeni nastojaći tako da obezbedi zaštitu individualnih imovinskih prava“, zaključuje se.Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020