Vesti
Saopštenja

OEBS objavio izveštaj o postupanju kosovskih sudova u predmetima terorizma

"Pokazalo se da krivično gonjenje krivičnih dela terorizma predstavlja izazov u celom svetu, a ni Kosovo nije izuzetak. Bez obzira na to, pravosudne institucije moraju da se postaraju da ove slučajeve rešavaju pravično, delotvorno i uz puno poštovanje standarda ljudskih prava", zaključuje se u najnovijem tematskom izveštaju koji je danas objavila Misija OEBS-a na Kosovu.
OEBS objavio izveštaj o postupanju kosovskih sudova u predmetima terorizma
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Izveštaj Postupanje u predmetima terorizma u sistemu krivičnog pravosuđa Kosova, kako se dalje navodi u saopštenju, analizira predmete terorizma u periodu od tri godine, od 2018. do 2020. godine. On zatim utvrđuje trendove u praksi krivičnog gonjenja i daje pregled napretka u krivičnom gonjenju slučajeva terorizma, te ističe oblasti koje treba poboljšati.

"Potvrđujući nedavni napredak i visoku posvećenost kosovskih institucija i pravnih stručnjaka u sprečavanju i krivičnom gonjenju terorizma, izveštaj konstatuje pozitivne trendove u vođenju predmeta i krivičnom gonjenju. Međutim, navodi i određene zabrinutosti u pogledu krivičnog gonjenja finansiranja terorizma, kvaliteta optužnica i presuda i upotrebe mere pritvora. Izveštaj se završava preporukama ključnim institucijama na Kosovu koje se bave slučajevima terorizma da usklade postojeće zakonodavstvo sa standardima EU i međunarodnim pravnim standardima i da ojačaju kapacitete svih aktera u pravosudnom sistemu i organima za sprovođenje zakona da reaguju na ove slučajeve", navodi se u saopštenju.

„Terorizam je pretnja bezbednosti koja se stalno menja i zahteva temeljnu istragu, krivično gonjenje i donošenje presuda. Moramo da budemo pažljivi u odgovoru na ove izazove, ali naš odgovor mora takođe da poštuje ljudska prava i vladavinu prava“, rekao je ambasador Majkl Davenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„Nadam se da će ovaj izveštaj koristiti sudijama, tužiocima i advokatima koji rade na ovim predmetima i omogućiti im da nastave da razvijaju svoje kapacitete za vođenje ovih predmeta po najvišim mogućim standardima. Izveštaj je početna tačka i nadam se da će biti još prilika za razgovor o njegovim nalazima. Na kraju ću ponoviti da je Misija spremna da podrži
kosovske institucije u sprovođenju preporuka iz Izveštaja“, dodao je Devenport.

Ceo izveštaj pogledajte OVDE.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022