Vesti
Saopštenja

Održane radionice za unapređenje komunikacije na službenim jezicima

Misija OEBS-a na Kosovu privela je kraju niz od osam radionica na kojima je predstavila dvojezične alate koji će pomoći da se ojača komunikacija između službenika Policije Kosova i zajednica u kojima služe.
Održane radionice za unapređenje komunikacije na službenim jezicima
Detalj sa radionice (Foto OEBS)

Radionice su održane u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i Kancelarijom poverenika za jezike, na kojima je prisustvovalo ukupno 160 nadzornika, saobraćajnih policajaca i policijskih službenika koji prvi reaguju na terenu iz svih osam regionalnih uprava PK.

"Alati uključuju dvojezični priručnik za saobraćajnu policiju, dvojezični program poznavanja jezika za nove kadete i višejezičnu mobilnu platformu. Sa uobičajenim policijskim frazama na albanskom i srpskom, službenim jezicima koji se koriste na Kosovu, kao i sa glasovnim snimcima policijskih izraza na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, imaju za cilj da pomognu policijskim službenicima da koriste osnovne fraze na službenim jezicima, da unaprede komunikaciju sa zajednicama kojima služe i poštuju i promovišu ljudska prava", saopšteno je iz ove Misije. 

Takođe je predstavljen i video zasnovan na scenariju za nove policijske kadete sa porukama poverenika za jezike i generalnog direktora Policije Kosova. Video je predstavio inovativne pristupe za unapređenje javno-institucionalne komunikacije i podizanje svesti o značaju dvojezičnosti kao mosta za jačanje poverenja između policije i zajednica.

„Dvojezičnost otvara vrata ka većem poverenju zajednice, poboljšava pristupe usmerene na žrtve i stvara jaku vezu sa radom policije u zajednici. Tačna i efikasna dvojezična komunikacija je od ključne važnosti za smanjenje nesporazuma ili smanjenje nepotrebnih nasilnih eskalacija“, rekao je Edvard Anderson, direktor Odeljenja za javnu bezbednost i sigurnost Misije OEBS-a.

Radionice obeležavaju završetak projekta Misije OEBS-a koji je finansirala Vlada Švajcarske.

Kako se navodi, Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Redovno podržava Policiju Kosova i druge agencije za sprovođenje zakona da dalje unapređuju svoje kapacitete. Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022