Vesti
Saopštenja

Održane radionice za unapređenje komunikacije na službenim jezicima

Misija OEBS-a na Kosovu privela je kraju niz od osam radionica na kojima je predstavila dvojezične alate koji će pomoći da se ojača komunikacija između službenika Policije Kosova i zajednica u kojima služe.
Održane radionice za unapređenje komunikacije na službenim jezicima
Detalj sa radionice (Foto OEBS)

Radionice su održane u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i Kancelarijom poverenika za jezike, na kojima je prisustvovalo ukupno 160 nadzornika, saobraćajnih policajaca i policijskih službenika koji prvi reaguju na terenu iz svih osam regionalnih uprava PK.

"Alati uključuju dvojezični priručnik za saobraćajnu policiju, dvojezični program poznavanja jezika za nove kadete i višejezičnu mobilnu platformu. Sa uobičajenim policijskim frazama na albanskom i srpskom, službenim jezicima koji se koriste na Kosovu, kao i sa glasovnim snimcima policijskih izraza na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, imaju za cilj da pomognu policijskim službenicima da koriste osnovne fraze na službenim jezicima, da unaprede komunikaciju sa zajednicama kojima služe i poštuju i promovišu ljudska prava", saopšteno je iz ove Misije. 

Takođe je predstavljen i video zasnovan na scenariju za nove policijske kadete sa porukama poverenika za jezike i generalnog direktora Policije Kosova. Video je predstavio inovativne pristupe za unapređenje javno-institucionalne komunikacije i podizanje svesti o značaju dvojezičnosti kao mosta za jačanje poverenja između policije i zajednica.

„Dvojezičnost otvara vrata ka većem poverenju zajednice, poboljšava pristupe usmerene na žrtve i stvara jaku vezu sa radom policije u zajednici. Tačna i efikasna dvojezična komunikacija je od ključne važnosti za smanjenje nesporazuma ili smanjenje nepotrebnih nasilnih eskalacija“, rekao je Edvard Anderson, direktor Odeljenja za javnu bezbednost i sigurnost Misije OEBS-a.

Radionice obeležavaju završetak projekta Misije OEBS-a koji je finansirala Vlada Švajcarske.

Kako se navodi, Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Redovno podržava Policiju Kosova i druge agencije za sprovođenje zakona da dalje unapređuju svoje kapacitete. Ostale vesti

Agencija za sprečavanje korupcije poziva zvaničnike da prijave imovinu

Još jedan dan je ostao do isteka zakonskog roka za prijavu imovinskog stanja javnih zvaničnika, podsećaju iz Agencije za sprečavanje korupcije, te ih pozivaju da to učine.

  • 30.03.2023
UNS: Tužilaštvo za VTK da pronađe ko preti smrću Žaklini Tatalović

Udruženje novinara Srbije osuđuje preteće poruke koje je novinarka N1 Žaklina Tatalović dobila preko društvenih mreža i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otkrije ko stoji iza zastrašivanja i uvreda novinarke i pokrene postupak protiv osoba koje stoje iza pretnji, navodi se u saopštenju.

  • 29.03.2023
Zimovanje na Jahorini za učenike iz Kamenice
Za 40 socijalno ugrožene dece iz OŠ „Desanka Maksimović“, iz Кosovske Кamenice Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske organizovala sedmodnevni boravak na Jahorini.
  • 29.03.2023
Osmani virtuelno na Drugom samitu za demokratiju
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajden, učestvovaće na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bela kuća.
  • 29.03.2023
Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023