Vesti
Saopštenja

Održana Akademija dijaloga za mlade žene

U Austriji je održana četvrta Oebsova Akademija dijaloga na kojoj su učestvovale 24 mlade žene iz Beograda i Prištine.
Održana Akademija dijaloga za mlade žene
Učesnice dijaloga (Foto Oebs)

Akademiju za dijalog svake godneorganizuje Oebs u okviru inicijative „Sledite nas“.

Tokom deset dana, koliko je trajala Akademija, učesnice su imale priliku da ostvare lične kontakte, razmene stavove o problemima osnaživanja žena u odlučivanju, saznaju o izazovima sa kojima se članovi svakog društva suočavaju i diskutuju o problemima.

Da bi se upoznale sa radom OEBS-a, učesnice su imale prilike da razgovaeaju sa specijalnom predstavnicom predsedavajućeg Oebsa za rodna pitanja i prvom ambasadorkom SAD-a za globalne probleme žena, Melan Vervir, koja je podelila svoje stavove i odgovarala na njihova pitanja

"Oebskova Akademija dijaloga za mlade žene nam je potvrdila da politika služi ženama samo onda kada su žene uključene u nju", rekla je Kaltrina Ahmeti učesnica iz Prištine.

“Oebsova Akademija dijaloga naučila nas je da žene moraju da budu jedna uz drugu i ujedine se u borbi za naša prava, prelazeći preko etničkih, verskih i političkih podela. To je jedini način na koji možemo da postignemo promenu u našim društvima", kazala je Isidora Šmigić iz Beograda.

Učesnice četvrte Akademije dijaloga imaće priliku da se u novembru sastanu u Beogradu.Ostale vesti

Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije
Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je "`curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građan" i oštetilo sliku Kosova. On je ocenio "da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama".
  • 25.09.2020

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

  • 25.09.2020
Kfor donirao specijalnu opremu za deci sa autizmom
Vojnici Regionalne komande Kfor-Istok poklonili su specijalnu opremu, nevladinoj organizaciji „Autizmi“ koja podržava decu pogođenu autizmom iz svih zajednica na Kosovu, bez obzira na rasu, veru, pol ili nacionalnost, navodi se u saopštenju Kfor-a.
  • 25.09.2020
“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”
Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu premijera Kosova.
  • 24.09.2020
Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020