Vesti
Saopštenja

Odobrena izgradnja 65 kuća za raseljene u sedam opština na Кosovu

Na sastanku Upravnog odbora „PRК 5/RRК 5“ (Projekat za povratak i reintegraciju) odobrena je izgradnja 65 kuća za raseljena lica u opštinama – Peć, Prizren Obilić, Gračanica, Novo Brdo, Кamenica i Orahovac, navodi se u saopštenju MZZP.
Odobrena izgradnja 65 kuća za raseljene u sedam opština na Кosovu
Sa sastanka (Foto MZZP)

Sastanku koji je održan u Ministarstvu za zejednice i povratak prisustvovali su predstavnici Кancelarije EU na Кosovu, Međunarodne organizacije za migracije (IOM/MOM), koja i implementirati projekat i predstavnici UNHCR-a.

Generalni sekretar MZP-a Nenad Stojčetović je ocenio da je projekta „PRК 5“ veoma značajan za proces povratka i u ime ministra u ostavci Dalibora Jevtića se zahvalio prisutnima na pomoći koju pružaju.

„Zahvalan sam Кancelariji EU na Кosovu na podršci u procesu povratka i na svemu onome što generalno čini. Bez njihove pomoći mi ne bismo mogli sa uspehom da govorimo o projektu kao što to danas činimo”, navodi se u saopštenju.

Stojčetović je rekao da će Ministarstvo za zajednice i povratak i potpredsednik Vlade i ministar Dalibor Jevtić iako u tehničkom mandatu nastaviti da pomažu onima kojima je pomoć najpotrebija i da odobrenje izgradnje 65 kuća upravo potvrđuje to. Takođe ističe da će do kraja godine biti odobrena izgradnja još 65 kuća.

Tokom sastanka Stojčetović je obevestio partnere na projektu da će Ministarstvo za zajednice i povratak nastaviti da i ove godine na što bolji način ostvaruje punu implementaciju na realizaciji svojih obaveza.

Predstavnici Кancelarije Evropske unije na Кosovu, Međunarodne organizacije za migracije i UNHCR-a su se zahvalili Ministarstvu i ministru Jevtiću na trudu da proces povratka bude uspešniji i bolji i istakli da čvrsto veruju da će se sa dobrom saradnjom nastaviti.

Inače, projektom ”PRК5/RRК5” za ovu godinu će se izgraditi veći broj kuća od planiranog, a očekuje se i realizacije šest velikih infrastrukturnih projekta u šest opština.

 Ostale vesti

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021