Vesti
Saopštenja

“Odluka o statusu Kosova posle pravde za zločine OVK”

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji zatražilo je u pismu od predsednika Srbije da konačnu odluku o statusu Kosova i Metohije donese tek kada “Specijalni sud za osudi komandante OVK”.
“Odluka o statusu Kosova posle pravde za zločine OVK”
Spomen soba Kosmetske žrtve (Foto Udruženje)

Kako se dodaje u otvorenom pismu Udruženja upućenom predsedniku Srbije, tek tada je moguć dogovor sa “poštenim Albancima” u interesu i Srba i Albanaca.

“Albanske porodice žrtava među kojima je najveći broj ubijenih terorista „OVK“ su uz pomoć DOS-ovskog režima, NVO u Srbiji, medija u Srbiji, Međunarodne zajednice, Haškog tribunala oterale sve srpske generale vojske i policije i državnike Srbije u tamnice Haškog tribunala i pod zemljom, a porodice srpskih žrtava još čekaju na istinu i pravdu za svoje žrtve”, navodi se u pismu.

Dodaje se i da je, nakon zločina među kojima su i zločin nad srpskom decom u Goraždevcu 2003. godine i pogrom nad Srbima 17. marta 2004. godine, od strane kosovskog parlamenta samooproglašena “lažna država Kosovo”.

“Bilo bi pogubno po porodice žrtava, a i narod da se bilo kakve odluke donose u dijalogu sa nekadašnjim komandantima terorističke i zločinačke „OVK“, jer za njih tražimo i čekamo odgovornost za počinjene zločine, a ne učešće u donošenju važnih odluka”, navedeno je u pismu.

Ističe se i da porodice srpskih, romskih, goranskih, albanskih žrtava više od 19 godina čekaju istinu i pravdu, te da odluka o status Kosova može da sačeka dok zločinci ne budu kažnjeni.

“Nema pravde za srpske žrtve bez komandne odgovornosti vođa zločinačke i terorističke „OVK“, dodaje se.

U pismu se zaključuje da stavovi i mišljenja porodica žrtava u djalogu moraju biti od ključne važnosti u donošenju konačne odluke.Ostale vesti

Osmanijeva i Bjornstad o nabavci vakcina protiv kovida-19
Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani sastala se sa norveškim specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Arneom Sanesom Bjornstadom sa kojim je razgovarala o nabavci vakcina. Sastanku je prisustvovao i ambasador Norveške Erik Grondahl.
  • 08.03.2021
Popović čestitao Međunarodni dan žena
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je u svim pripadnicama nežnijeg pola Međunarodni dan žena. 
  • 08.03.2021
Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021