Vesti
Saopštenja

Odložene sednice opština na severu

Sednice skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su zakazane za danas, biće odložene na zahtev Vlade Srbije i molbu EU.
Odložene sednice opština na severu
(Foto skyscrapercity.com)

„Spor oko sadržine pozivnica za svečanu sednicu, na kojoj je trebalo da se potvrde mandati i odbornici potpišu svečanu izjavu, rešavaće predsednik Vlade Republike Srbije sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u Briselu početkom 2014. godine“, piše u zajedničkom saopštenju novoizabranih gradonačelnika.

U saopštenju se navodi da su se na poziv za sednicu Skupštine opštine uredno odazvali svi albanski odbornici i zato "iznenađuje pretnja Prištine" da neće priznati legalnost održanih skupština.

“Sve dužnosti koje pripadaju lokalnim skupštinama i gradonačelnicima pomenutih opština obavljaćemo u skladu sa zakonom jer nas na tom obavezuju naši građani koji su nam ukazali poverenje. Istovremeno upozoravamo međunarodnu zajednicu i Prištinu da nećemo prihvatiti nijednu odluku koja se tiče naših opština, a koja u međuvremenu bude doneta bez naše saglasnosti“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se dodaje da će novoizabrani gradonačelnici nastaviti da podržavaju Vladi Republike Srbije da u celosti sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021