Vesti
Saopštenja

„Odgovorni za krivična dela moraju biti kažnjeni“

„Počinioci krivičnih dela moraju biti pronađeni i kažnjeni u skladu sa zakonom jer jedino tako može biti izgrađeno poljuljano poverenje u institucije“, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva za zajednice i povratak i pripadnika Kfora.
„Odgovorni za krivična dela moraju biti kažnjeni“
Sa današnjeg sastanka (Foto MZZP)

Predstavnici ministarstva Nenad Talić, Miloš Stanković i Marko Stanojević preneli su pripadnicima Kfora, potpukovnik Džonu Hanteru i majoru Džordanu Vajliju zabrinutost ministra za Dalibora Jevtića zbog nedovoljne reakcije javnosti i predstavnika institucija nakon 15 incidenata koliko ih je bilo u prethodna dva meseca u srpskim sredinama.

“Kada počinioci krivičnih dela ostaju na slobodi, stvara se osećaj nekažnjivosti, a kada su krivična dela usmerena prema povratnicima i nevećinskim zajednicama potrebna je osuda čitavog društva, kao i reakcija svih institucija”, saglasili su se sagovornici.

Kako je navedeno, pripadnici Glavnog štaba Кfora su obećali da će sarađivati sa svima u izgradnji bezbednog okruženja za sve zajednice na Kosovu.

Saglasili su se da je potrebno uključiti i predstavnike drugih institucija koje mogu uticati na izgradnju poverenja nevećinskih zajednica u institucije.

Povodom poslednjih incidenata ministar Jevtić je više puta razgovarao sa komandantom Kfora Mikeleom Risijem, podsetili su iz Ministarstva za zajednice i povratak.Ostale vesti

Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021
Petković: Srbi nisu odgovorni za masovno trovanje u Dečanima
“Na delu je veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 15.07.2021
Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Кosovu Larsom Vigemarkom. Glavna tema razgovara bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica. Takođe, razgovarali su i o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Кosovu i negativnim efektima pandemije kovid-19 na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.
  • 15.07.2021