Vesti
Saopštenja

Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva

Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Valjdeta Daka, predsednica CIK-a (Foto Kim)

Kako stoji u saopštenju, Ombudsman Naim Ćeljaj je konstatovao da je Ustavom Kosova definisano da je nadležnost predsednice Kosova da imenuje predsednika CIK-a, takođe se navodi da je prestanak mandata i imenovanje članova CIK-a, uključujući i predsedavajućeg, utvrđeno Zakonom o opštim izborima, a na kome se zasniva odluka Vjose Osmani.

"Daka nije pružila dokaze da je iscrpela ili barem koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova. Zakonom o ombudsmanu propisano je da on odbija zahteve kada nisu iskorišćeni svi redovni i vanredni pravni lekovi. Prema tome, Daka nije koristila pravne lekove, te je Ombudsman odlučio da njen zahtev dbije, ne dovodeći u pitanje da li je odluka predsednice Kosova o prekidu mandata pravična i u skladu sa zakonom", stoji u saopštenju.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022