Vesti
Saopštenja

Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva

Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Valjdeta Daka, predsednica CIK-a (Foto Kim)

Kako stoji u saopštenju, Ombudsman Naim Ćeljaj je konstatovao da je Ustavom Kosova definisano da je nadležnost predsednice Kosova da imenuje predsednika CIK-a, takođe se navodi da je prestanak mandata i imenovanje članova CIK-a, uključujući i predsedavajućeg, utvrđeno Zakonom o opštim izborima, a na kome se zasniva odluka Vjose Osmani.

"Daka nije pružila dokaze da je iscrpela ili barem koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova. Zakonom o ombudsmanu propisano je da on odbija zahteve kada nisu iskorišćeni svi redovni i vanredni pravni lekovi. Prema tome, Daka nije koristila pravne lekove, te je Ombudsman odlučio da njen zahtev dbije, ne dovodeći u pitanje da li je odluka predsednice Kosova o prekidu mandata pravična i u skladu sa zakonom", stoji u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Rakić: Kočenje formiranja ZSO ne vodi napretku
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa šefom Кancelarije Evropske unije na Кosovu Tomašom Sunjogom.
  • 18.11.2021