Vesti
Saopštenja

Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana

„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
Ilustracija (Foto Kim)

Inicijativa Mladi evropski ambasadori, deo je regionalnog komunkacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan. Na prvi poziv za mlade evropske ambasadore konkurisalo je preko 400 aplikanata, dok su pobednici izabrani kombinacijom javnog onlajn glasanja i ocenama šestočlanog žirija.

„Odabrani mladi evropski ambasadori odražavaju raznolikost interesovanja, na taj način unoseći uzbudljiv spoj svojih veština i talenata u YEA mrežu. Iako dolaze iz različitih sredina, svi dele interesovanje za učenje o evropskim vrednostima, povezivanje sa vršnjacima i razvijanje svojih ideja“, navodi se u saopštenju.

Mladi ambasadori i atešei učestvovaće na konferencijama, kulturnim događajima kao i studijskim putovanjima širom EU i zapadnog Balkana.

Dodaje se da će se mladi uključivati u različite „kreativne i socijalne projekte koji podstiču aktivizam. Radiće na razvoju liderskih veština kroz posebno kreirane radionice, istraživati komunikacione tehnike, kako onlajn tako i oflajn, ali i učiti o Evropskoj uniji i šta ona može da donese regionu Zapadnog Balkana“.

„Ova platforma je veoma važna za Evropsku komisiju. Buduće mlade ambasadore i mlade ljude u regionu, smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promena u zemljama koje podržavamo “, rekla je Mirjam Feran, direktorka Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Takođe, projekat regionalnog komunkacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan pokrenut je u januaru 2020. Program se finansira u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU i trajaće tri godine. Cilj programa je informisanje različitih ciljnih grupa o vrednostima, politikama i programima EU.

Da bi se kvalifikovali za učešće, kandidati su morali da imaju između 18 i 29 godina i da dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije ili Srbije.

Drugi poziv za prijavu biće otvoren sledeće godine, a svi detalji će biti objavljeni na sajtu webalkans.eu.Ostale vesti

Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020
Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020