Vesti
Saopštenja

Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana

„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
Ilustracija (Foto Kim)

Inicijativa Mladi evropski ambasadori, deo je regionalnog komunkacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan. Na prvi poziv za mlade evropske ambasadore konkurisalo je preko 400 aplikanata, dok su pobednici izabrani kombinacijom javnog onlajn glasanja i ocenama šestočlanog žirija.

„Odabrani mladi evropski ambasadori odražavaju raznolikost interesovanja, na taj način unoseći uzbudljiv spoj svojih veština i talenata u YEA mrežu. Iako dolaze iz različitih sredina, svi dele interesovanje za učenje o evropskim vrednostima, povezivanje sa vršnjacima i razvijanje svojih ideja“, navodi se u saopštenju.

Mladi ambasadori i atešei učestvovaće na konferencijama, kulturnim događajima kao i studijskim putovanjima širom EU i zapadnog Balkana.

Dodaje se da će se mladi uključivati u različite „kreativne i socijalne projekte koji podstiču aktivizam. Radiće na razvoju liderskih veština kroz posebno kreirane radionice, istraživati komunikacione tehnike, kako onlajn tako i oflajn, ali i učiti o Evropskoj uniji i šta ona može da donese regionu Zapadnog Balkana“.

„Ova platforma je veoma važna za Evropsku komisiju. Buduće mlade ambasadore i mlade ljude u regionu, smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promena u zemljama koje podržavamo “, rekla je Mirjam Feran, direktorka Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Takođe, projekat regionalnog komunkacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan pokrenut je u januaru 2020. Program se finansira u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU i trajaće tri godine. Cilj programa je informisanje različitih ciljnih grupa o vrednostima, politikama i programima EU.

Da bi se kvalifikovali za učešće, kandidati su morali da imaju između 18 i 29 godina i da dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije ili Srbije.

Drugi poziv za prijavu biće otvoren sledeće godine, a svi detalji će biti objavljeni na sajtu webalkans.eu.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021