Vesti
Saopštenja

Odabrano 50 malih i srednjih preduzeća kao deo BOOST x Kosovo programa

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, u partnerstvu sa Vladom Japana, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Inovacionim centrom Kosovo (ICK) objavili su imena preduzeća koja će učestvovati na BOOST x Kosovo.

Odabrano 50 malih i srednjih preduzeća kao deo BOOST x Kosovo programa
Ilustracija (Foto UNDP Kosovo)

Kako je saopšteno, nakon detaljnog procesa evaluacije, odabrano je 50 malih i srednjih preduzeća (MSP) iz celog Kosova, uključujući i nevećinske zajednice, da učestvuju u programu ubrzanja koji može da pruži rešenja za zelenu tranziciju i održivost.

"Odabrana preduzeća pokrivaju niz sektora, među kojima su poljoprivreda, proizvodnja, ugostiteljstvo i turizam, digitalna i obnovljiva energija. Predloženo je niz zanimljivih ideja, uključujući rukovođenje otpadom, veća efikasnost i poboljšano znanje, kao i podizanje svesti o životnoj sredini. BOOST x Kosovo pojačaće, premostiti i povezati ove odabrane preduzetnike širom Kosova sa globalnim inovatorima koji će ih tehnički i finansijski podržati da razviju i unaprede svoje početne ideje. Na kraju, najboljih 15 timova sa najperspektivnijim rešenjima biće dodeljeni grantovi od oko 20.000 evra svaki za finalizaciju svojih projekata", navode iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Šestomesečni program imaće četiri modula obuke, serije razgovora sa uspešnim preduzetnicima, filantropima, globalnim liderima i stručnjacima iz Japana, kao i Mentorstvo i stručno učenje.

"BOOST x Kosovo je inicijativa osmišljena da pomogne prelaženje privatnog sektora Kosova ka zelenoj i pravednoj tranziciji – i kroz inkluzivni pristup, otvaranje novih radnih mesta, smanjenje emisije gasova staklene bašte i jačanje konkurentnosti", stoji u sopštenju.

BOOST x Kosovo je deo poglavlja regionalnog programa BOOST, koji su pokrenuli UNDP Kosovo i Ambasada Japana na Kosovu, a sprovodi se u saradnji sa ICK i EBRD.

"Njegovo prvo izdanje ima za cilj da podrži preduzeća i zajednice da se oporave od kovida-19 i izgrade budućnost otpornu na klimu", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022