Vesti
Saopštenja

Od SAD za Kosovo dodatnih 3,8 miliona dolara

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i direktorka USAID-a za Kosovo Zeinah Salahi potpisale su sporazum kojim SAD Kosovu dodeljuje još 3,8 miliona dolara pomoći.
Od SAD za Kosovo dodatnih 3,8 miliona dolara
Osmani i Salahi (Foto Predsedništvo Kosova)

Sporazum je potpisan još u novembru prošle godien, a tada je Kosovo od USAID-a dobilo 33 miliona dolara, da bi u maju ove godine bio potpisan amandman 1 sporazuma, kojim se obezbeđuje dodatak od 1.6 miliona američkih dolara. Današnji sporazum je drugi dodatak sa 3.8 miliona dolara, čime je povećan ukupan iznos na 38,4 miliona dolara.

"Ovim sporazumom se teži pružanje boljih usluga građanima od strane odgovornih institucija i efektivnom upravljanju, kao i povećanju mogućnosti za sveobuhvatno demokratsko i ekonomsko učešće. Prvi razvojni cilj sporazuma koncentrisan je na nadzor institucija od strane građana i civilnog društva, a drugi prihvata širi pristup demokratskom učešću. Njime se teži poboljšanje i saradnja između građana, civilnog društva, firmi i javnog sektora, kako bi lokalne zajednice imale što povoljniju poziciju da tretiraju razvojne izazove Kosova", navodi se u saopštenju iz predsedničkog kabineta.

Osmani je, kako se navodi, zahvalila se novoj direktorki USAID-a na podršci i čestitala joj na dužnosti. Takođe je istakla snažne podršku SAD-a Kosovu.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022