Vesti
Saopštenja

Od SAD za Kosovo dodatnih 3,8 miliona dolara

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i direktorka USAID-a za Kosovo Zeinah Salahi potpisale su sporazum kojim SAD Kosovu dodeljuje još 3,8 miliona dolara pomoći.
Od SAD za Kosovo dodatnih 3,8 miliona dolara
Osmani i Salahi (Foto Predsedništvo Kosova)

Sporazum je potpisan još u novembru prošle godien, a tada je Kosovo od USAID-a dobilo 33 miliona dolara, da bi u maju ove godine bio potpisan amandman 1 sporazuma, kojim se obezbeđuje dodatak od 1.6 miliona američkih dolara. Današnji sporazum je drugi dodatak sa 3.8 miliona dolara, čime je povećan ukupan iznos na 38,4 miliona dolara.

"Ovim sporazumom se teži pružanje boljih usluga građanima od strane odgovornih institucija i efektivnom upravljanju, kao i povećanju mogućnosti za sveobuhvatno demokratsko i ekonomsko učešće. Prvi razvojni cilj sporazuma koncentrisan je na nadzor institucija od strane građana i civilnog društva, a drugi prihvata širi pristup demokratskom učešću. Njime se teži poboljšanje i saradnja između građana, civilnog društva, firmi i javnog sektora, kako bi lokalne zajednice imale što povoljniju poziciju da tretiraju razvojne izazove Kosova", navodi se u saopštenju iz predsedničkog kabineta.

Osmani je, kako se navodi, zahvalila se novoj direktorki USAID-a na podršci i čestitala joj na dužnosti. Takođe je istakla snažne podršku SAD-a Kosovu.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021