Vesti
Saopštenja

Od 2012. godine nije bilo revizije finansiranja političkih stranaka

Na Kosovu od 2012. godine nije urađena revizija finansiranja političkih stranaka, kako je predviđeno zakonom, rečeno na sastanku Natalije Apostolove sa Kadrijem Veseljijem i predsednicima skupštinskih odbora.
Od 2012. godine nije bilo revizije finansiranja političkih stranaka
Priština (Foto Kim)

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova razgovarala je danas sa Kadrijem Veseljijem i predsednicima skupštinskih odbora o transparentnosti finansiranja političkih stranaka.

U saopštenju se navodi da, iako je predviđeno Zakonom o finasiranju političkih stranaka, nijedna revizija od 2012. godine nije urađena.

Na sastanku je dogovoreno da se formira radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem.

Kadri Veselji je objasnio da je od 2013. godine kosovska skupština pkušala da angažuje revizorsu kuću koja bi se bavila revizijom finasiranja političkih stranaka, ali zbog nedostatka ponuda, taj proces je bio neuspešan.

Kadri Veselji koji je i lider DPK je obavezao svoju stranku da objavi finansijske izveštaje od 2012. godine, kako bi ohrabrio i druge političke stranke da urade isto.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je pozdravila postupak lidera DPK i predložila ostalm političkim partijama da slede taj primer kako bi godišnji finansijski izveštaji i izveštaji o kampanjama bili dostupni javnosti.

“U tom pogledu, Centralna izborna komisija bi trebalo da sprovede zakonske uslove koristeći mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju u skladu sa zakonom“, kazala je Apostolova.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023