Vesti
Saopštenja

Obuka za novinare za rad na istraživačkom novinarstvu

Novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu moći će da se prijave za učešće na programu obuke istraživačkog novinarstva. Projekat sprovodi portal Crno beli svet.
Obuka za novinare za rad na istraživačkom novinarstvu
Ilustracija (Foto N1)

Program uključuje seriju jednodnevnih i dvodevnih radioca na sledeće teme:tehnika pisanja novinskih članaka; izveštavanjeo ekonomskom razvoju; tehnikei straživačkog novinarstva i tehnike prezentacije istraživanja.

Potencijalni kandidati bi trebalo da ispune sledeće kriterijume:

Minimum dve godine rada u novinarstvu (novinari iz medija na Kosovu ili freelance novinari);
Spremnost na višemesečno angažovanje koje podrazumeva set treninga i rad na sopstvenoj istraživačkoj priči;
Žene i druge marginalizovane grupe se posebno ohrabruju da se prijave za učešće u programu.

Kandidati koji prođu proces selekcije imaće priliku da usavrše svoje istraživačke i novinarske veštine kroz rad sa iskusnim medijskim radnicima iz regiona (BIRN i PG Mreža). Nakon programa obuke sa trenerima polaznici će raditi na sopstvenim pričama za koje je predviđena novčana naknada. Članci će biti objavljeni na www.crnobelisvet.com ali i na sajtovima medijskih kuća učesnika.

Tokom prijave za program je neophodno poslati radnu biografiju (ne više od jedne strane), motivaciono pismo (ne više od jedne strane) i predlog za istraživačku temu (ne više od jednog pasusa) na office@crnobelisvet.com. Zainteresovani kandidati bi trebalo da se prijave za učešće u programu najkasnije do 19. avgusta 2018. godine. Aplikacije poslate nakon tog roka neće biti razmatrane.

Tokom predloga priče koju žele da istražiju kandidati bi trebalo da prioritet daju sledećim temama:

Briselski sporazum i njegov uticaj na građane;
Ekonomski razvoj i zapošljavanje;
Efekti ulaganja iz donatorskih sredstava;
Transparentnost rada lokalnih samouprava;
Ostale teme od značaja za tranzicione procese u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu.
Inicijalne teme će tokom programa biti detaljnije definisane u saradnji sa trenerima i u skladu sa interesovanjima i potrebama učesnika.

Program realizuju Crno beli svet (CBS) i Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) u okviru projekta „Razvoj istraživačkog novinarstva kod novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu“.

Ovaj grant je finansiran od projekta ’Podrška Luksemburga za civilno društvo na Kosovu’, koji finansira Vlada Velikog Vojvodstva Luksemburga i upravlja Kosovska Fondacija za Civilno Društvo (KCSF).Ostale vesti

Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020
Savet EU će odlučiti kada se završava mandat Specijalizovanih veća
"Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana po članu 162 Ustava Kosova u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Haga.
  • 26.11.2020