Vesti
Saopštenja

Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku

Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Ilustracija (Foto Pixabay)

Izveštaj pruža uvid u okvir praktične politike i pravni okvir za pružanje zastupanja odbrane i oslanja se na nalaze anketa sa sudijama, tužiocima i advokatima, kako bi se procenili neki od izazova i prepreka za delotvorno zastupanje odbrane u krivičnom postupku na Kosovu.

Misija OEBS-a se zalagala za razvoj postojećeg sistema postavljanja branioca po službenoj dužnosti i sa zadovoljstvom je otkrila da sistem ima koristi od opšte podrške. Bez obzira na to, u izveštaju se takođe navodi zabrinutost u vezi sa standardima zastupanja odbrane i naglašava se da je važno da okrivljeni koji nemaju sredstava imaju delotvorno zastupanje po službenoj dužnosti kad god je pravno zastupanje u interesu pravde.

"Pružanje pravnog zastupanja samo po sebi ne garantuje pravo na delotvornu odbranu. Neophodan pravni okvir, institucije i procedure treba da budu dopunjene kulturom profesionalne odbrane koja treba da poštuje standarde. Izveštaj OEBS-a naglašava ulogu branioca i važnost postavljanja po službenoj dužnosti. Zato se nadam da sada možemo iskoristiti priliku šire reforme pravosuđa kako bismo ojačali branioce u sistemu krivičnog pravosuđa", rekao je predstavljajući izveštaj šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Majkl Devenport.

U izveštaju se navodi niz preporuka ključnim institucijama, uključujući sveobuhvatnu reviziju trenutnog sistema, pružanje smernica za pristup spisima i obelodanjivanje informacija, kao i poboljšanu obuku i kvalifikacije za advokate koji se bave krivičnom odbranom, posebno za one koji rade po službenoj dužnosti

Kompletan izveštaj dostupan je OVDE na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.Ostale vesti

Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023