Vesti
Saopštenja

Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku

Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Ilustracija (Foto Pixabay)

Izveštaj pruža uvid u okvir praktične politike i pravni okvir za pružanje zastupanja odbrane i oslanja se na nalaze anketa sa sudijama, tužiocima i advokatima, kako bi se procenili neki od izazova i prepreka za delotvorno zastupanje odbrane u krivičnom postupku na Kosovu.

Misija OEBS-a se zalagala za razvoj postojećeg sistema postavljanja branioca po službenoj dužnosti i sa zadovoljstvom je otkrila da sistem ima koristi od opšte podrške. Bez obzira na to, u izveštaju se takođe navodi zabrinutost u vezi sa standardima zastupanja odbrane i naglašava se da je važno da okrivljeni koji nemaju sredstava imaju delotvorno zastupanje po službenoj dužnosti kad god je pravno zastupanje u interesu pravde.

"Pružanje pravnog zastupanja samo po sebi ne garantuje pravo na delotvornu odbranu. Neophodan pravni okvir, institucije i procedure treba da budu dopunjene kulturom profesionalne odbrane koja treba da poštuje standarde. Izveštaj OEBS-a naglašava ulogu branioca i važnost postavljanja po službenoj dužnosti. Zato se nadam da sada možemo iskoristiti priliku šire reforme pravosuđa kako bismo ojačali branioce u sistemu krivičnog pravosuđa", rekao je predstavljajući izveštaj šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Majkl Devenport.

U izveštaju se navodi niz preporuka ključnim institucijama, uključujući sveobuhvatnu reviziju trenutnog sistema, pružanje smernica za pristup spisima i obelodanjivanje informacija, kao i poboljšanu obuku i kvalifikacije za advokate koji se bave krivičnom odbranom, posebno za one koji rade po službenoj dužnosti

Kompletan izveštaj dostupan je OVDE na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022