Vesti
Saopštenja

Obeležavanje godišnjice Martovskog pogroma

Sutra se navršava sedamnaest godina od Martovskog pogroma u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira na Kosovu. 
Obeležavanje godišnjice Martovskog pogroma
Spaljena kuća u Čaglavici 17.marta 2004.godine (Foto Kim arhiva)

Dom kulture „Gračanica“ svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine. Već šest godina se organizuje Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. I ove godine su istaknuti slikari stvarali i ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, Svetim Arhangelima, Gračanicom i njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Кosova i Metohije.

Program obeležavanja sedamnaeste godišnjice Pogroma:

11:00 Parastos u Manastiru Gračanica;

11:30 Polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING;

11:45 Otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2020.“;

12:00 Akademija posvećena Pogromu

Na akademiji će govoriti:

Arhimandrit Ilarion, iguman Manastira Draganac,

Petar Petković, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju,

Veljko Odalović, predsednik Кomisije Vlade Srbije za nestala lica,

Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika,

Ivana Popović, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije,

Srđan Popović, gradonačelnik Opštine Gračanica,

Tamara Кapetanović, vokalni solista Ansambla „Venac“.

Organizatori programa su Dom kulture „Gračanica“, Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika uz podršku Кancelarije za КiM.

U skladu sa preporukama za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 program obeležavanja i otvaranje izložbe obaviće se sa ograničenim brojem publike, a ceo program moći će da se prati uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture, a kasnije i preko Jutjub kanala.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021