Vesti
Saopštenja

Obeležavanje godišnjice Martovskog pogroma

Sutra se navršava sedamnaest godina od Martovskog pogroma u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira na Kosovu. 
Obeležavanje godišnjice Martovskog pogroma
Spaljena kuća u Čaglavici 17.marta 2004.godine (Foto Kim arhiva)

Dom kulture „Gračanica“ svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine. Već šest godina se organizuje Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. I ove godine su istaknuti slikari stvarali i ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, Svetim Arhangelima, Gračanicom i njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Кosova i Metohije.

Program obeležavanja sedamnaeste godišnjice Pogroma:

11:00 Parastos u Manastiru Gračanica;

11:30 Polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING;

11:45 Otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2020.“;

12:00 Akademija posvećena Pogromu

Na akademiji će govoriti:

Arhimandrit Ilarion, iguman Manastira Draganac,

Petar Petković, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju,

Veljko Odalović, predsednik Кomisije Vlade Srbije za nestala lica,

Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika,

Ivana Popović, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije,

Srđan Popović, gradonačelnik Opštine Gračanica,

Tamara Кapetanović, vokalni solista Ansambla „Venac“.

Organizatori programa su Dom kulture „Gračanica“, Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika uz podršku Кancelarije za КiM.

U skladu sa preporukama za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 program obeležavanja i otvaranje izložbe obaviće se sa ograničenim brojem publike, a ceo program moći će da se prati uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture, a kasnije i preko Jutjub kanala.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023