Vesti
Saopštenja

NVO traže sprovođenje odluke o vraćanju zemlje Dečanima

Nevladine organizacije iz centralne Srbije i sa Kosova izrazile su zabrinutost zbog nedavne izjave gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja koji je kazao da odluka Ustavnog suda Kosova o vlasništvu nad zemljištem manastira Visoki Dečani nikada neće biti sprovedena.
NVO traže sprovođenje odluke o vraćanju zemlje Dečanima
Manastir Visoki Dečani (Foto N1))

"Sve presude Ustavnog suda Kosova treba da budu sprovedene. Ustav pruža važne garancije svim građanima Kosova, ali takve garancije imaju značenje jedino ako sudske odluke sprovode fizička i pravna lica širom Kosova", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Nesprovođenje zakonskih presuda samo dovodi do neizvesnosti za sve građane Kosova i podriva veru i poverenje u vladavinu zakona na Kosovu. Pozivamo sve one koji se nalaze na izabranim funkcijama da se uzdrže od davanja izjava koje narušavaju poverenje u vladavinu prava", stoji u saopštenju.

Saopštenje su potpisali NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, Centar za Mir i Toleranciju Gracanica, Demokratija plus (D+), Forum za razvoj i miltietnicku saradnju(FDMC), Građanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Goraždevac Media Group, Inicijativa mladih za ljudska prava - YIHR Srbija, Inicijativa mladih za ljudska prava - YIHR Kosovo, Jelena Lončar, docentkinja, Univerzitet u Beogradu, Kosovski pravni institut (KLI), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Medija Centar Čaglavica, Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Budi Aktivan 16, Preševo, NVO The Future, Bujanovac Vjolca Krasnići, Profesor, Univerzitet u Prištini, Valon Arifi, Aktivista civilnog društva, EMEG Group, Humani Centar, i RTV Kim.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022