Vesti
Saopštenja

NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda

Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Detalj iz spota kojim se poziva na bojkot srpskih proizvoda na Kosovu (Printskrin Fejsbuk@EkonomiaOnline)

Kako je saopšteno, u spotu koji je osmišljen radi promovisanja ideje bojkota srpskih proizvoda maloletnom detetu se nameće da izgovori tvrdnju o nameri srpskih proizvođača da otruju kupce proizvoda.

"Kampanje koje pozivaju na bojkot srpskih proizvoda su učestale na Kosovu, ali ovaj spot izdvaja zlupotreba maloletnice u političko-propagandne svrhe, ali, i po našem dubokom uverenju, širenje mržnje", navode iz Nove društvene incijative (NSI).

Gore navedene organizacije preduzele su tada sledeće:

"17. marta 2022. smo uputili žalbe Savetu za štampu Kosova na medije Telegrafi i Ekonomia Online zbog nekritičkog prenošenja ovog videa i maskiranja govora mržnje pojednostavljenom tvrdnjom da se radi o “kampanji podizanja svesti”. 18. marta 2022. smo od institucije Ombudsmana zatražili pokretanje istrage zbog kršenja člana 141 (Izazivanje razdora i netrpeljivosti) Krivičnog zakonika Kosova. 21. marta 2022. smo Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu prosledili krivičnu prijavu protiv autora videa, Burima Piraja, zbog izazivanja razdora i netrpeljivosti", stoji u saopštenju.

Ovo su rezultati preduzetih radnji:

"Institucija Ombudsmana nas je 1. aprila 2022. Obavestila da je žalba prihvaćena, te da je istraga pokrenuta. Informacija o ishodu I statusu istrage nakon toga, nismo dobili. Savet za štampu Kosova nas je 7. aprila 2022. obavestio da se žalba protiv medija koji su preneli spot neosnovana", napominju.

Odluka je obrazložena na sledeći način:

“Mediji su objavili video zapis realizovan u sklopu jedne od kampanja za bojkotovanje srpskih proizvoda na Kosovu. U ovom video zapisu se, u pokušaju da se građani ubede, koristi dijalog koji nastoji da vrati sećanja na zločine koje su tokom rata počinile srpske snage na Kosovu. Dakle, kako kampanja, tako i dijalog u predmetnomvideo zapisu, se upućujuna državu Srbiju, a ne na neku etničku grupu na Kosovu.”

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu je krajem januara ove godine obavestilo ove četiri organizacije da je nakon pokretanja istrage u septembru 2022. utvrđeno da ne postoji opravdana sumnja da je izvršeno krivično delo i da se krivična prijava odbija.

U odluci tužioca iz datiranoj 20.12.2022. navodi se:

"Državni tužilac ocjenjuje da spot koji je izdala firma "MEKA", čiji je vlasnik osumnjičeni, a na osnovu iskaza osumnjičenog, utvrđuje da spot izdat u vezi sa srpskim proizvodima ne sadrži poziv na osvet u nasilju usmjerenom nekoga, vrijeđanje ili izrugivanje bilo koje istorijske ličnosti bilo kojeg naroda ili nacionalne manjine ili etničke grupe, ruganje zastavi ili drugima, ali emitovani spot govori o događajima iz prošlosti koji nemaju veze sa bilo kojim djelovanjem nakon 20 godina, i ovaj spot nema za cilj veličati bilo koju određenu osobu ili grupu grupu koja je proglašena krivom i osuđena od bilo kojeg međunarodnog krivičnog suda za krivična dela počinjena iz motiva mržnje, protiv bilo koje nacionalne, rasne, vjerske, etničke ili druge grupe, dakle u odsustvu od ovih bitnih elemenata predmetnog dela, tužilac ocjenjuje da krivično delo za koje se osumnjičeni sumnjiči da je počinio ne predstavlja krivično delo, odnosno nedostaju obeležja krivičnog dela izazivanje razdora i netrpeljivosti iz člana 141 KZRK- a, u vezi sa radnjama i sadržajem spota prenosa u medijima od strane osumnjičenog", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023