Vesti
Saopštenja

"Novo rukovodstvo EU da dokaže da je održivi partner regiona"

Novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači u Briselu.
Sa konferencije u Briselu (Foto predsedništvo Kosova)

Predsednik Kosova Hašim Tači boravi u Briselu, gde prisustvuje godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji organizacije “Prijatelji Evrope”, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

Tokom panela o odnosima između Zapadnog Balkana i Evropske unije, Tačii je izjavio da se Kosovo i region nalaze na “političkom i istorijskom raskršću”.

Tači je naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u region i dodao da “novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona”.

On je istakao da je “odlaganje i kašnjenje proširenja EU u stvari poziv na novi haos na Balkanu”.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Tači je kazao da bi liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da se dogodi što pre, “jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i građani Kosova ostaju nepravedno izolovani”.

“Sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na evro-integracionom putu”, zaključio je Tači.

 Ostale vesti

Kosovska vlada takse zamenila reciprocitetom
Kosovska vlada je na sinoćnoj sednici donela odluku da ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Odluka ostaje na snazi do 15. juna, kada će se izvršiti procena sprovođenja.
  • 31.03.2020
Kim-ko nudi pomoć u prevozu
Bogoljub Marinković, auto prevoznik iz Gračanice ponudio je predsedniku Srbije, premijerki, Ministarstvu zdravlja Srbije i Kancelariji za KiM svoju pomoć. Naime, vlasnik agencije "Kim-ko" nudi "besplatan prevoz" srpskim državljanima.
  • 31.03.2020
Đeljalj Svećlja i Jan Bratu o pandemiji koronavirusa
Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja sastao se sa šefom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o pandemiji koronavirusa.
  • 31.03.2020
Uručena pomoć porodicama u Lipljanu i Rabovcu
Volonteri Omladinskog saveta i lokalni volonteri posetili su socijalno ugrožene porodice i staračka domaćinstva u Lipljanu i Rabovcu i uručili im pakete sa osnovnim životnim namirnicama, navodi se u saopštenju opštine Gračanica.
  • 31.03.2020
Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 31.03.2020
Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020