Vesti
Saopštenja

"Novo rukovodstvo EU da dokaže da je održivi partner regiona"

Novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači u Briselu.
Sa konferencije u Briselu (Foto predsedništvo Kosova)

Predsednik Kosova Hašim Tači boravi u Briselu, gde prisustvuje godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji organizacije “Prijatelji Evrope”, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

Tokom panela o odnosima između Zapadnog Balkana i Evropske unije, Tačii je izjavio da se Kosovo i region nalaze na “političkom i istorijskom raskršću”.

Tači je naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u region i dodao da “novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona”.

On je istakao da je “odlaganje i kašnjenje proširenja EU u stvari poziv na novi haos na Balkanu”.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Tači je kazao da bi liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da se dogodi što pre, “jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i građani Kosova ostaju nepravedno izolovani”.

“Sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na evro-integracionom putu”, zaključio je Tači.

 Ostale vesti

Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020
Kurti pozitivan na koronavirus
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je pozitivan na koronavirus i da će ostati u samoizolaciji.
  • 28.10.2020
Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020