"Novo rukovodstvo EU da dokaže da je održivi partner regiona"

Novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači u Briselu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa konferencije u Briselu (Foto predsedništvo Kosova)

Predsednik Kosova Hašim Tači boravi u Briselu, gde prisustvuje godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji organizacije “Prijatelji Evrope”, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

Tokom panela o odnosima između Zapadnog Balkana i Evropske unije, Tačii je izjavio da se Kosovo i region nalaze na “političkom i istorijskom raskršću”.

Tači je naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u region i dodao da “novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona”.

On je istakao da je “odlaganje i kašnjenje proširenja EU u stvari poziv na novi haos na Balkanu”.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Tači je kazao da bi liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da se dogodi što pre, “jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i građani Kosova ostaju nepravedno izolovani”.

“Sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na evro-integracionom putu”, zaključio je Tači.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane