Vesti
Saopštenja

"Novo rukovodstvo EU da dokaže da je održivi partner regiona"

Novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači u Briselu.
Sa konferencije u Briselu (Foto predsedništvo Kosova)

Predsednik Kosova Hašim Tači boravi u Briselu, gde prisustvuje godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji organizacije “Prijatelji Evrope”, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

Tokom panela o odnosima između Zapadnog Balkana i Evropske unije, Tačii je izjavio da se Kosovo i region nalaze na “političkom i istorijskom raskršću”.

Tači je naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u region i dodao da “novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja prema državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona”.

On je istakao da je “odlaganje i kašnjenje proširenja EU u stvari poziv na novi haos na Balkanu”.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Tači je kazao da bi liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da se dogodi što pre, “jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i građani Kosova ostaju nepravedno izolovani”.

“Sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na evro-integracionom putu”, zaključio je Tači.

 Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Međunarodne misije da zaustave napade na Srbe
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom učestalih napada na Srbe na Kosovu zahteva od međunarodnih misija da hitno preduzmu mere i zaustave najnoviji talas nasilja prema Srbima, navodi se u saopštenju.
  • 27.05.2020
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
  • 26.05.2020
Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020