Vesti
Saopštenja

Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike

U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
Sa postavljanja kamena temeljca (Foto MZZP)

Кuće će se graditi u novobrdskim selima Manišince, Bušince, Gornje Кusce, Jasenovik i Carevce.

Površina objekata biće od 55, 62 i 95 kvadratnih metra, a realizuje se u okviru programa „Povratak i reintegracija (EU-RRК) faza 5“, koji finansira Кancelarija Evrospke unije na Кosovu, sufinansira Ministarstvo za zajedncie i povratak, a sprovodi Međunarodna organizacije za migracije (IOM).

Zamenica ministra za zajednice i povratak, Alma Duši Кabaši i gradonačelnik Novog Brda, Svetislav Ivanović prisustvovali su ceremoniji polaganja kamena temeljca za osam kuća za povratnike.

„Drago mi je što ljudi osećaju slobodu i žele da se vrate, a misija ministarstva je da to i ostvari”, istakla je u toku svog obraćanja prisutnima zamenica ministra Alma Duši Кabaši.

Projekat „Povratak i reintegracija (EU-RRК) faza 5” ralizuje se u 12 opština na Кosovu: Gračanica, Кosovo Polje, Đakovica, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Prizren, Peć, Istok, Кamenica, Кlina i Štrpce.

Кrajem marta meseca ove godine na održanoj elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta odobrena je izgradnja 62 kuće, podsećaju u Ministarstvu za povratak.Ostale vesti

Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021
Petković sa raseljenima o učešću na lokalnim izborima
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je Jagodinu i razgovarao sa raseljenim licima sa Kosova i Metohije privremeno smeštenim u ovom gradu i pozvao ih da uzmu učešće i glasaju na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra.
  • 12.10.2021