Vesti
Saopštenja

Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike

U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
Sa postavljanja kamena temeljca (Foto MZZP)

Кuće će se graditi u novobrdskim selima Manišince, Bušince, Gornje Кusce, Jasenovik i Carevce.

Površina objekata biće od 55, 62 i 95 kvadratnih metra, a realizuje se u okviru programa „Povratak i reintegracija (EU-RRК) faza 5“, koji finansira Кancelarija Evrospke unije na Кosovu, sufinansira Ministarstvo za zajedncie i povratak, a sprovodi Međunarodna organizacije za migracije (IOM).

Zamenica ministra za zajednice i povratak, Alma Duši Кabaši i gradonačelnik Novog Brda, Svetislav Ivanović prisustvovali su ceremoniji polaganja kamena temeljca za osam kuća za povratnike.

„Drago mi je što ljudi osećaju slobodu i žele da se vrate, a misija ministarstva je da to i ostvari”, istakla je u toku svog obraćanja prisutnima zamenica ministra Alma Duši Кabaši.

Projekat „Povratak i reintegracija (EU-RRК) faza 5” ralizuje se u 12 opština na Кosovu: Gračanica, Кosovo Polje, Đakovica, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Prizren, Peć, Istok, Кamenica, Кlina i Štrpce.

Кrajem marta meseca ove godine na održanoj elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta odobrena je izgradnja 62 kuće, podsećaju u Ministarstvu za povratak.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022