Vesti
Saopštenja

Novinarski skup ispred MISSING-a

Sutra na Međunarodni dan slobode medija, Udruženje novinara Srbije na Кosovu će organizovati skup ispred umetničke instalacije  MISSING u Gračanici kako bi se ukazalo na nerasvetljena ubistva i otmice, napade i pritiske na novinare i medije.
Novinarski skup ispred MISSING-a
Ilustracija (Foto Kim)

U UNS-u podsećaju da su u protekloj godini nastavljeni su napadi i pritisci na novinare na Кosovu i Metohiji.

"Policija nije istražila obaranje Portala ,,Slobodno srpski“ kao i pretnje upućene predsedniku UNS-a na KiM Budimiru Ničiću. Nastavljene su pretnje i pritisci na portal Кossev iz Кosovske Mitrovice i RTV КIM iz Čaglavice", navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da je po sedmi put srušena tabla otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću i da su na mestu rušenja između sela Velika Hoča i Zočište kod Orahovca, novinari su pronašli srušenu ploču, posle čega je Кosovska policija pokrenula istragu i prvi put otkrila počinioce.

"Ni u protekloj godini nije došlo do formiranja Кomisije za istragu ubistava, otmica i nestanka novinara Srba i Albanaca. Pokrenuta inicijativa koju su zajedno pokrenuli Udruženje novinara Srbije na Кosovu i albansko Udruženje novinara nije realizovano".

Na instalaciji MISSING u Gračanici se,zajedno sa otetima i nestalima, nalaze imena novinara i medijskih radnika koji su stradali od 21.09.1998. godine.Ostale vesti

Ambasada SAD: Zajedno u borbi protiv Kovida 19
"Zajednički rad, praćenje smernica zdravstvenih radnika i ostavljanje po strani podele po zajednicama su esencijalni za pobedu nad Kovid 19", poruka je iz Američke ambasade na Kosovu.
  • 05.04.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi
Odluke Vlade Kosova donete kao mere zaštite u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi do donošenja neke druge, saopšteno je danas medijima.
  • 05.04.2020
Raspodela pomoći za socijalno ugrožene
Volonteri Omladinskog saveta i Kriznog štaba opštine Gračanica podelili su pomoć za blizu 60 socijalno ugroženih porodica i staračkih domaćinstava.
  • 05.04.2020
Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020
Opština Severna Mitrovica pomogla KBC u gradu na Ibru
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić posetio je KBC Kosovska Mitrovica, Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje i tom prilikom uručio neophodni materijal zdravstvenim radnicima.
  • 03.04.2020
“Empirika”: Vratiti RTV Mir u kablovski sistem
Uprkos brojnim apelima i saopštenjima medijskih udruženja upućenih široj javnosti, nadležnim isntitucijama, uključujući i međunarodnu zajednicu, do danas nije bilo adekvatnog odogovora relevantnih institucija, kao ni lokalnih kablovskih operatera, a kojim bi se omogućio nastavak emitovanja programa RTV Mir iz Leposavića.
  • 03.04.2020