Vesti
Saopštenja

Novinarski skup ispred MISSING-a

Sutra na Međunarodni dan slobode medija, Udruženje novinara Srbije na Кosovu će organizovati skup ispred umetničke instalacije  MISSING u Gračanici kako bi se ukazalo na nerasvetljena ubistva i otmice, napade i pritiske na novinare i medije.
Novinarski skup ispred MISSING-a
Ilustracija (Foto Kim)

U UNS-u podsećaju da su u protekloj godini nastavljeni su napadi i pritisci na novinare na Кosovu i Metohiji.

"Policija nije istražila obaranje Portala ,,Slobodno srpski“ kao i pretnje upućene predsedniku UNS-a na KiM Budimiru Ničiću. Nastavljene su pretnje i pritisci na portal Кossev iz Кosovske Mitrovice i RTV КIM iz Čaglavice", navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da je po sedmi put srušena tabla otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću i da su na mestu rušenja između sela Velika Hoča i Zočište kod Orahovca, novinari su pronašli srušenu ploču, posle čega je Кosovska policija pokrenula istragu i prvi put otkrila počinioce.

"Ni u protekloj godini nije došlo do formiranja Кomisije za istragu ubistava, otmica i nestanka novinara Srba i Albanaca. Pokrenuta inicijativa koju su zajedno pokrenuli Udruženje novinara Srbije na Кosovu i albansko Udruženje novinara nije realizovano".

Na instalaciji MISSING u Gračanici se,zajedno sa otetima i nestalima, nalaze imena novinara i medijskih radnika koji su stradali od 21.09.1998. godine.Ostale vesti

Osmanijeva i Bjornstad o nabavci vakcina protiv kovida-19
Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani sastala se sa norveškim specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Arneom Sanesom Bjornstadom sa kojim je razgovarala o nabavci vakcina. Sastanku je prisustvovao i ambasador Norveške Erik Grondahl.
  • 08.03.2021
Popović čestitao Međunarodni dan žena
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je u svim pripadnicama nežnijeg pola Međunarodni dan žena. 
  • 08.03.2021
Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021