Vesti
Saopštenja

Novinari koji izveštavaju sa severa Kosova: Podrška Peroviću, omogućiti nesmetan rad

Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža, a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom i saopštenjem se obratila javnosti.
Novinari koji izveštavaju sa severa Kosova: Podrška Peroviću, omogućiti nesmetan rad
Novinari u Zvečanu (Foto Sandra Cvetković)

„Na različitim stranicama je objavljena fotografija Perovića ispod koje se navodi da je dao ključ kafića albanskim novinarima koji su izveštavaju sa protesta da se zaključaju unutra, dok je on prešao preko mosta i odatle nadlgedao kako se narod brani dok su, kako ističu ❜šiptarski novinari❛ snimali iz kafića Srbe. Takođe, piše da je vlasnik kafića iste novinare ispratio iz Zvečana do njihovih automobila“, navedeno je u saopštenju.

Novinari ističu da su u danu sukoba gosti kafića najpre bili novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku, te brojni građani Zvečana, a kasnije i albanske kolege.

„Neistina je da je Perović pružio utočište samo albanskim novinarima. Ovaj kafić je bio otvoren za sve goste, pa i novinare“, dodaje se.

Pojedini albanski mediji su nakon što su njihove kolege iz srpskih redakcija otišle iz kafića objavili kako su tu ostali ❜zaglavljeni❛ zbog situacije.

„Pojedini srpski novinari su ih obavestili da mogu slobodno da izađu i da je prolaz otvoren, što su neki od njih i uradili. Većina ih je ipak ostala u kafiću pa tek kasnije grupno izašla. Vlasnik kafića ih je, kako su i sami potvrdili, samo usmerio kuda da idu“, navedeno je u novinarskom obraćanju javnosti.

Posle objava na društvenim mrežama, Mladen Perović je danas obavestio novinare da se oseća ugroženo i da strahuje za ličnu i bezbednost svog lokala.

„Novinari brojnih redakcija na srpskom jeziku pružili su podršku Peroviću jer smatraju da je njegov gest bio isključivo profesionalan i građanski, odnosno da se prema svima ophodio kao prema gostima lokala. Istovremeno, pozivaju administratore različitih stranica da na ovaj način ne ugrožavaju bezbednost mladića“ 

Potpisnici pozivaju sve da omoguće nesmetani rad novinara i mole da se njihova reakcija objavi.

Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije
Budimir Ničić, Medija centar Čaglavica
Sanja Đokić, Medija centar Čaglavica
Jovica Karadžić, Medija centar Čaglavica
Nebojša Đokić, Medija centar Čaglavica
Zorica Vorgučić, Radio Kim
Živorad Arsić, Radio Kim
Bojan Ćirkoivć, Radio Kim
Goran Avramović, Radio Kim
Aleksandra Arsić, Radio Kim
Andrija Igić, RTS
Vladimir Milić, RTS
Katarina Marinković, Medija centar Čaglavica
Milena Maksimović, TV Prva
Ana Ćup, TV B92
Anđelka Ćup, Euronews Srbija
Vladislav Ćup, Euronews Srbija
Nikola Milosavljević, TV Prva
Maja Fićović, Radio Kosovska Mitrovica
Ivana Vanovac, Radio Kosovska Mitrovica
Daniela Tomašević, Radio Kontakt plus
Ana Marija Ivković, Radio Kontakt plus
Mirjana Milutinović, Radio Kontakt plus
Ivan Mitić, KoSSev
Nevenka Medić, KoSSev
Tatjana Lazarević, KoSSev
Dragana Vukosavljević, KoSSev
Sanja Sovrlić, novinarka
Dragana Zečević, Večernje novosti
Ivica Simić, Kosovo online
Ivan Radulović, Kosovo onlajn
Teodora Bojić, TV Kiss
Bane Nedeljković, Kosovo onlajn
Marija Trajković, Kosovo onlajn
Anel Grbović, Informer
Dejan Simićević, TV Prva
Biljana Radomirović, Politika

Ivan Miljković, Radio Beograd
Zoran Kosanović, Al Džazira
Vanja Keser, Al Džazira
Darko Mirković, Kurir
Mladen Miletić, Kurir
Tanja Slavić, RTK2
Miloš Stanojković, RTK2
Dragana Cvetković, novinarka
Zoran Šaponjić, RT Balkan
Miodrag Draškić, snimatelj
Sanja Kecman, Jedinstvo
Rada Komazec, JedinstvoOstale vesti

Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023
’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’
„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.
  • 30.09.2023
Tužilaštvo objavilo spisak zaplenjene imovine i predmeta
Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je po njihovom nalogu specijalna jedinica Kosovske policije izvršila akciju na pet različitih lokacija u opštinama na severu Kosova, uglavnom na imanjima koja su prethodno identifikovana kao vlasništvo M.R. i V.R.
  • 29.09.2023
Advokat Goran Petronijević obratiće se u ime Milana Radoičića

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević obratiće se javnosti povodom događaja od 24.09.2023. godine, najavljeno je iz Medija centra Beograd. 

  • 29.09.2023
Kancelarija za KiM i SL o upadu Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštile su da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

  • 29.09.2023