Vesti
Saopštenja

Novi NATO komandant u Napulju

Američki admiral Robert P. Burk postao je 31. komandant Savezničke komande združenih snaga u Napulju, od koje zavisi KFOR, nasledivši na toj poziciji admirala Džejmsa Fogoa.
Novi NATO komandant u Napulju
Admiral Robert P. Burk (Foto KFOR)

Admiral Burk istovremeno je preuzeo i dužnost komandanta Američke mornarice u Evropi i Američke mornarice u Africi.

Ceremonijom je predsedavao Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), general Tod Volters.

U svom izlaganju o odlasku iz JFC-a u Napulju, Admiral Fogo je rekao:

„Iskrena zahvalnost čitavom osoblju JFC-a u Napulju, vašim porodicama i našim ljubaznim italijanskim domaćinima zato što ste vreme koje sam proveo na mestu komandanta u ovoj predivnoj zemlji učinili tako dragocenim: Bila je to do sada najveća čast u mom životu. Postigli smo mnogo i naša misija se nastavlja, ujedinjeni kao jedna NATO porodica. Zaista smo jači zajedno. Vetar u leđa i mirno more”, rekao je Fogo.

Admiral Burk je u svom prvom govoru naveo da je "zaista privilegovan".

“Stupanje na dužnost komandanta Američke mornarice u Evropi i u Africi kao i Komande združenih snaga NATO u Napulju je zaista privilegija. Čast mi je da prihvatim dužnost i odgovornosti od admirala Fogoa, i radujem se zajedničkom radu sa NATO saveznicama i partnerima dok nastavljamo da odvraćamo i, ako je potrebno, branimo našu Alijansu u sve složenijem bezbednosnom okruženju”, rekao je Burk.

Svečanost povodom primopredaje dužnosti komandanta je održana u skladu sa merama za sprečavanje širenja kovida-19, uključujući smanjen broj gostiju, ppoštojanje mera društvenog distanciranja i upotrebu tehnologije kao što su videokonferencije, u skladu sa italijanskim uredbama, kako bi se zaštitilo osoblje i njihove porodice, navedeno je u saopštenju koje je iz KFOR-a dostavljeno medijima.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021