Vesti
Saopštenja

Novi NATO komandant u Napulju

Američki admiral Robert P. Burk postao je 31. komandant Savezničke komande združenih snaga u Napulju, od koje zavisi KFOR, nasledivši na toj poziciji admirala Džejmsa Fogoa.
Novi NATO komandant u Napulju
Admiral Robert P. Burk (Foto KFOR)

Admiral Burk istovremeno je preuzeo i dužnost komandanta Američke mornarice u Evropi i Američke mornarice u Africi.

Ceremonijom je predsedavao Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), general Tod Volters.

U svom izlaganju o odlasku iz JFC-a u Napulju, Admiral Fogo je rekao:

„Iskrena zahvalnost čitavom osoblju JFC-a u Napulju, vašim porodicama i našim ljubaznim italijanskim domaćinima zato što ste vreme koje sam proveo na mestu komandanta u ovoj predivnoj zemlji učinili tako dragocenim: Bila je to do sada najveća čast u mom životu. Postigli smo mnogo i naša misija se nastavlja, ujedinjeni kao jedna NATO porodica. Zaista smo jači zajedno. Vetar u leđa i mirno more”, rekao je Fogo.

Admiral Burk je u svom prvom govoru naveo da je "zaista privilegovan".

“Stupanje na dužnost komandanta Američke mornarice u Evropi i u Africi kao i Komande združenih snaga NATO u Napulju je zaista privilegija. Čast mi je da prihvatim dužnost i odgovornosti od admirala Fogoa, i radujem se zajedničkom radu sa NATO saveznicama i partnerima dok nastavljamo da odvraćamo i, ako je potrebno, branimo našu Alijansu u sve složenijem bezbednosnom okruženju”, rekao je Burk.

Svečanost povodom primopredaje dužnosti komandanta je održana u skladu sa merama za sprečavanje širenja kovida-19, uključujući smanjen broj gostiju, ppoštojanje mera društvenog distanciranja i upotrebu tehnologije kao što su videokonferencije, u skladu sa italijanskim uredbama, kako bi se zaštitilo osoblje i njihove porodice, navedeno je u saopštenju koje je iz KFOR-a dostavljeno medijima.Ostale vesti

Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020
Jorn Rohde novi nemački ambasador
Predsednik Kosova Hašim Tači primio je akreditivno pismo novog ambasadora Savezne republike Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea.
  • 30.07.2020
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
  • 30.07.2020
Još 9,9 miliona evra pomoći Kosovu od EU
Evropska komisija uplatila je 9,985 miliona evra sredstava pomoći Trezoru Kosova kao podršku budžetu.
  • 29.07.2020