Vesti
Saopštenja

Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica

Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Prijem prvih sedam izgrađenih kuća (Foto MZZP)

Izgradnjom prvih 38 kuća biće rešeno stambeno pitanje za ukupno 214 lica u opštinama Novo Brdo, Đakovica, Peć, Istok, Štrpce, Orahovac i Kosovo Polje.

„Mnoge od pomenutih 38 porodica, među kojima ima i male dece, živele su u nehumanim uslovima i zato sa nestrpljenjem čekaju svoj krov nad glavom. Za sedam kuća je već urađen i tehnički prijem,“ navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Izgradnja pomenutih kuća je započeta u sklopu pete faze programa “Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)“, koji Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija Evropske unije sprovode u 11 opština u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

U sklopu istog programa je u narednom periodu planirana izgradnja dodatnih kuća (24) za interno raseljena lica i pripadnike nevećinskih zajednica.

Iz Ministarstva za zajednice i povratak podsećaju da je saglasnost za izgradnju 62 kuće za interno raseljene porodice postignuta marta meseca ove godine.

 Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021