Vesti
Saopštenja

Nove procedure za promet lekova iz Srbije

Predstavnici privatnih apoteka i veledrogerija sa severa Kosova upoznati su danas sa novim procedurama za promet lekova iz Centralne Srbije.
Nove procedure za promet lekova iz Srbije
Ilustracija (Foto novosti.rs)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević i direktor prištinske Agencije za lekove Arianit Jakupi sastali su se danas u Severnoj Mitrovici sa predstavnicima privatnih apoteka i veledrogerija sa severa, koje su upoznali o novim procedurama za promet lekova iz centralne Srbije u pokrajini, usaglašenim krajem maja u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„Ovim dogovorom prvi put je omogućeno da lekovi proizvedeni u centralnoj Srbiji mogu da se prodaju na celoj terioriji KiM. To je značajno, kako za stanovnike i apoteke, tako i za privrednike, proizvođače lekova i veledrogerije iz centralne Srbije, u svetlu pokrenutih mera podrške srpskoj privredi za investiranje i poslovanje na KiM“, rekao je Dejan Pavićević.

Iz Kancelarije podsećaju da lekovi i medicinska sredstva proizvedeni u centralnoj Srbiji do sada nisu bili u prodaji na čitavoj teritoriji KiM, budući da nije postojao nikakav modalitet za trgovinu takvim proizvodima.

„Sada, pošto je u Briselu usaglašen statusno neutralni sertifikat farmaceutskih proizvoda, napravljen po modelu ranije dogovorenih fitosanitarnog i veterinarskog sertifikata, prvi put će biti moguća registracija lekova i medicinskih sredstava kod kosovske Agencije za lekove, što će svim proizvođačima iz centralne Srbije omogućiti nesmetanu prodaju na KiM“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se trgovina vršiti posredstvom četiri registrovane veledrogerije na severu Kosova.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o carinama iz januara 2013. godine, neophodno je licenciranje svih kompanija koje se bave prometom roba u takozvanom kontrolisanom režimu. Samim tim rok za licenciranje apoteka bio je 31. maj, ipak oni koji se do tada nisu licencirali, moći će to da urade u bilo kom trenutku.

„Sve privatne apoteke koje su podnele zahtev za licencu moći će da nastave nesmetano da rade i snabdevaju se lekovima bez problema“, zaključeno je na današnjem sastanku.

Pavićević je istakao i da diplome farmaceuta iz obrazovnog sistema Republike Srbije, čije se nepriznavanje od strane Prištine u nekom trenutku u javnosti pominjalo kao problem u ovom procesu, neće predstavljati prepreku za licenciranje apoteka.

On je posebno naglasio da će medicinski centri i apoteke na KiM koji deluju u zdravstvenom sistemu Srbije biti, kao i do sada,  redovno snabdevani posredstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i finansirani iz budžeta Republike Srbije.Ostale vesti

Radnici TV Most i RTV Gračanica obustavili štrajk glađu do ponedeljka
Radnici i članovi poslovnih jedinica "TV Most" i "RTV Gračanica" doneli su odluku da jutros započet štrajk glađu "zamrznu" do ponedeljka 05.12.2022. godine, te da daju "mogućnost i prednost razgovorima".
  • 29.11.2022
Članovi SO JP `Mreža Most` započeli štrajk glađu

Članovi Sindikalne organizacije Javnog preduzeća „Mreža Most” u poslovnim jedinicama “TV Most” u Кosovskoj Mitrovici, i “RTV Gračanica“ u Gračanici, započeli su štrajk glađu. Ovim činom, kako je saopšteno, žele da skrenu pažnju javnosti na njihovu tešku situaciju u preduzeću.

  • 29.11.2022
Babin Most: Otvoreno i opremljeno odeljenje predškolske ustanove
U Babinom Mostu je otvoreno izdvojeno odeljenje Predškolske ustanove „Кosovski božuri“, a u njemu boravi 30 mališana uzrasta do pet godina. Otvaranje i opremanje ove ustanove pomogla je Kancelarija za KiM.
  • 28.11.2022
Grafiti UČK ispisani na Brezovici

Na putu ka Ski centru Brezovica ispisani su grafiti koji posvećeni Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UČК) i to na asfaltnom putu, kao i na pomoćnom objektu uz sam put, što je izazvalo veliku zabrinutost meštana Štrpca, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.11.2022
Kancelarija za KiM: Zastave Albanije u Klokotu provociraju i zastrašuju Srbe

"Isticanje crveno-crnih zastava u Klokotu, uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u tom delu naše južne pokrajine", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 27.11.2022
Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022