Vesti
Saopštenja

Nove procedure za promet lekova iz Srbije

Predstavnici privatnih apoteka i veledrogerija sa severa Kosova upoznati su danas sa novim procedurama za promet lekova iz Centralne Srbije.
Nove procedure za promet lekova iz Srbije
Ilustracija (Foto novosti.rs)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević i direktor prištinske Agencije za lekove Arianit Jakupi sastali su se danas u Severnoj Mitrovici sa predstavnicima privatnih apoteka i veledrogerija sa severa, koje su upoznali o novim procedurama za promet lekova iz centralne Srbije u pokrajini, usaglašenim krajem maja u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„Ovim dogovorom prvi put je omogućeno da lekovi proizvedeni u centralnoj Srbiji mogu da se prodaju na celoj terioriji KiM. To je značajno, kako za stanovnike i apoteke, tako i za privrednike, proizvođače lekova i veledrogerije iz centralne Srbije, u svetlu pokrenutih mera podrške srpskoj privredi za investiranje i poslovanje na KiM“, rekao je Dejan Pavićević.

Iz Kancelarije podsećaju da lekovi i medicinska sredstva proizvedeni u centralnoj Srbiji do sada nisu bili u prodaji na čitavoj teritoriji KiM, budući da nije postojao nikakav modalitet za trgovinu takvim proizvodima.

„Sada, pošto je u Briselu usaglašen statusno neutralni sertifikat farmaceutskih proizvoda, napravljen po modelu ranije dogovorenih fitosanitarnog i veterinarskog sertifikata, prvi put će biti moguća registracija lekova i medicinskih sredstava kod kosovske Agencije za lekove, što će svim proizvođačima iz centralne Srbije omogućiti nesmetanu prodaju na KiM“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se trgovina vršiti posredstvom četiri registrovane veledrogerije na severu Kosova.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o carinama iz januara 2013. godine, neophodno je licenciranje svih kompanija koje se bave prometom roba u takozvanom kontrolisanom režimu. Samim tim rok za licenciranje apoteka bio je 31. maj, ipak oni koji se do tada nisu licencirali, moći će to da urade u bilo kom trenutku.

„Sve privatne apoteke koje su podnele zahtev za licencu moći će da nastave nesmetano da rade i snabdevaju se lekovima bez problema“, zaključeno je na današnjem sastanku.

Pavićević je istakao i da diplome farmaceuta iz obrazovnog sistema Republike Srbije, čije se nepriznavanje od strane Prištine u nekom trenutku u javnosti pominjalo kao problem u ovom procesu, neće predstavljati prepreku za licenciranje apoteka.

On je posebno naglasio da će medicinski centri i apoteke na KiM koji deluju u zdravstvenom sistemu Srbije biti, kao i do sada,  redovno snabdevani posredstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i finansirani iz budžeta Republike Srbije.Ostale vesti

Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
  • 11.08.2022