Vesti
Saopštenja

Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU

U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
Pomoć u borbi protiv pandemije (Foto Kancelarija EU)


Ukupna vrednost ove donacije iznosi skoro 900.000 evra i deo je pomoći EU Kosovu u visini od 5 miliona evra za suzbijanje pandemije.

„Verujem da posebno 30 respiratora za intenzivnu negu mogu da naprave veliku razliku i olakšaju probleme u lečenju nateže pogođenih infekcijom kovid-19“, rekao je Rikardo Seri vršilac dužnosti specijalnog predstavnika EU. Podvukao je da Kosovo ne može da priušti dalje pogoršavanje situacije oko pandemije kovid-19.

„Svako mora da preuzme svoju odgovornost i da poštuje pravila, poput držanja fizičke distance, nošenja maski, pranja ruku, izbegavanja gužvi, kao što mi to radimo danas tokom ovog događaja“, rekao je on.

„Kosovski organi vlasti moraju da pokažu put i poklone hitnu pažnju borbi protiv pandemije koju zaslužuje. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da pozovem Vladu i zdravstvene ustanove da izvrše neophodne pripreme u smislu budžetske raspodele i drugih resursa da se pripreme najbolje što mogu“, rekao je Seri.

EU je u aprilu, maju, junu i julu Kosovu isporučila 10 vozila hitne pomoći, 190 bolničkih kreveta, 6.000 kompleta testova za kovid-19, 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora, 1,6 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 127.000 respiratornih maski, 60.000 jednokratnih kombinezona, 23.000 vizira, 3.000 zaštitnih naočara i drugu medicinsku opremu.

Pored ove neposredne pomoći zdravstvenom sektoru, EU Kosovu pomaže i sa oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022