Vesti
Saopštenja

Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji

NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice objavila je analizu na temu "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" koja razmatra tri moguće opcije (ne)uključivanja statusa SPC u pregovore Beograda i Prištine.

Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je strana koju je nemoguće zaobići u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Uticaj koji SPC ima na srpsku javnost ukorenjen je u poverenju i istorijskom kontinuitetu ove verske organizacije koja zbog toga može imati ili ulogu potencijalnog tvorca, ali i potencijalnog uništioca dogovora Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju koje je NVO Nova društvena inicijativa dostavila medijima.

Kvalitativno istraživanje u vidu analize opcija javnih politika "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji", kako je saopšteno, ispituje verovatnoću uključivanja pitanja statusa Srpske pravoslavne crkve u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i prihvatljivost različitih modela eventualnog učešća predstavnika crkve u pregovorima za zajednice kosovskih Srba i kosovskih Albanaca.

Povod za istraživanje, dodaju dalje, bio je izveštaj o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji je sredinom 2021. predstavio zamenik premijera Kosova zadužen za dijalog sa Srbijom, Besnik Bisljimi, a u kom je navedeno da je u drugoj polovini 2020. vlada Avdulaha Hotija se srpskom stranom dogovorila da pregovara o osam tema među kojima je i ona o „statusu Srpske pravoslavne crkve“.

"Dok je za zajednicu kosovskih Srba direktno učešće predstavnika SPC, konkretno Eparhije raško-prizrenske u pregovaračkom timu Beograda najprihvatljiviji, za kosovske Albance ovo je pitanje zatvoreno i pregovora o vrlo uskom broju pitanja u vezi sa boljim sprovođenjem već postojećeg pravnog okvira za zaštitu verskih sloboda, ne može biti pre formalnog priznanja. Za sagovornike bliske SPC, međutim, odgovor na pitanje kako bi predstavnici SPC mogli biti uključeni u eventualne pregovore je u već oprobanom modelu primenjivanom sa Ahtisarijem – ne kao deo pregovaračkog tima, ali uz direktne kontakte sa posrednikom u dijalogu. Tada su vođeni direktni razgovori sa timom Martija Ahtisarija koji se na taj način dodatno upoznavao sa situacijom i na osnovu tih kontakata je u velikoj meri sastavljen Aneks V", navodi se u saopštenju.

Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika SPC, odnosno njena ERP, bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici. Međutim reputacija SPC u kosovskoj javnosti može doprineti da ideja uključivanja njenih predstavnika u pregovore, na bilo koji način stvori novu nepremostivu prepreku u pregovorima, nalik i magnitude Zajednice srpskih opština koja već devet godina opterećuje pregovore.

"Sama ERP, više puta je javno isticala potrebu pokretanja pitanja imovine i statusa SPC u sklopu dijaloga. Prema upućenim sagovornicima, polazna tačka pregovora bi bila neselektivna primena Aneksa V Ahtisarijevog plana za koji ERP neretko ističe da nije u potpunosti uključen u kosovski pravni system", ističe se.

Za stručnjake iz Srbije, kako je navedeno, odbijanje pregovara koji uključuju i predstavnike SOC, bi ”značilo da albanski predstavnici nemaju poštovanja za religijske slobode” dok istovremeno podvlače da je, kako dijalog ne daje odgovore ni na tehnička pitanja duže od godinu dana, teško zamisliti da ima uslova da se u njemu otvore identitetska pitanja.

"S druge strane, bez čvrstih garancija za identitetska pitanja u čijem središtu jeste SPC, nemoguće je zamisliti sporazum prihvatljiv srpskoj javnosti. Najzad, pečat odobrenja SPC na sporazum koji podrazumeva priznanje ili koji je prihvatljiv kosovskoj javnosti je gotovo nemoguće dobiti. Ove okolnosti stavljaju SPC u ulogu i potencijalnog tvorca, ali i potencijalnog uništioca dogovora Beograda i Prištine, ali bez obzira na koji način SPC upotrebi svoj uticaj, radi se o akteru kog je nemoguće zaobići", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022