Vesti
Saopštenja

“Norveška spremna da pomogne“

Norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grandahl kazao je u razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja i njegovim zamenicima da je Norveška spremna da da svoj doprinos javnom zdravlju Kosova.
“Norveška spremna da pomogne“
Sa sastanka (Foto Ministarstvo zdravlja)

Na sastanku sa ministrom zdravlja Arberom Vitiom i njegovim zamenicima Sretenom Trajkovićem i Izetom Sadikuom, ambasador je kazao da je “narod Norveške, osim doprinosa od 500 hiljada evra u okviru fonda Evropske unije za pomoć Kosovu, spreman da i ubuduće daje doprinose kada se pojavi potreba u okviru pomoći javnom zdravlju”.

Kako je saopšteno, ambasador Grendahl je kazao da je zadovoljan na koji način se ovo ministarstvo bori sa pandemijom Kovid-19.

Vitia je istovremeno upoznao ambasadora i sa trenutnim mogućnostima Kosova i pripremama za povećanje kapaciteta kako bi bili spremni da se suoče sa svim mogućim scenarijima.

“Istovremeno, ministar Vitia upoznao je ambasadora o pružanju pomoći svim zajednicama u svakoj opštini naše zemlje od strane zdravstvenih radnika i da se koriste najefikasniji protokoli u lečenju pacijenata”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Na Kosovu, po podacima ovog ministarstva ima 145 osoba zaraženih od Kovida 19, dok su 24 pacijenta izlečena. Troje je preminulo, podseća Ministarstvo zdravlja.

U ovom saopštenju, međutim, nisu navedeni podaci o zaraženima u srpskim sredinama, iako ministar govori o pomoći svim zajednicama na Kosovu.

Da podsetimo, u srpskim sredinama je do sada zabeleženo 27 pacijenata pozitivnih na koroanavirus, od kojih je jedna osoba preminula.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020