Vesti
Saopštenja

“Norveška spremna da pomogne“

Norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grandahl kazao je u razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja i njegovim zamenicima da je Norveška spremna da da svoj doprinos javnom zdravlju Kosova.
“Norveška spremna da pomogne“
Sa sastanka (Foto Ministarstvo zdravlja)

Na sastanku sa ministrom zdravlja Arberom Vitiom i njegovim zamenicima Sretenom Trajkovićem i Izetom Sadikuom, ambasador je kazao da je “narod Norveške, osim doprinosa od 500 hiljada evra u okviru fonda Evropske unije za pomoć Kosovu, spreman da i ubuduće daje doprinose kada se pojavi potreba u okviru pomoći javnom zdravlju”.

Kako je saopšteno, ambasador Grendahl je kazao da je zadovoljan na koji način se ovo ministarstvo bori sa pandemijom Kovid-19.

Vitia je istovremeno upoznao ambasadora i sa trenutnim mogućnostima Kosova i pripremama za povećanje kapaciteta kako bi bili spremni da se suoče sa svim mogućim scenarijima.

“Istovremeno, ministar Vitia upoznao je ambasadora o pružanju pomoći svim zajednicama u svakoj opštini naše zemlje od strane zdravstvenih radnika i da se koriste najefikasniji protokoli u lečenju pacijenata”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Na Kosovu, po podacima ovog ministarstva ima 145 osoba zaraženih od Kovida 19, dok su 24 pacijenta izlečena. Troje je preminulo, podseća Ministarstvo zdravlja.

U ovom saopštenju, međutim, nisu navedeni podaci o zaraženima u srpskim sredinama, iako ministar govori o pomoći svim zajednicama na Kosovu.

Da podsetimo, u srpskim sredinama je do sada zabeleženo 27 pacijenata pozitivnih na koroanavirus, od kojih je jedna osoba preminula.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021