Vesti
Saopštenja

"Nepravda je što Kosovu nije dozvoljeno da se pridruži Savetu Evrope"

Nepravedno je što Kosovo još uvek nije učlanjeno u Savet Evrope, „jer tako nešto predstavlja povredu ljudskih prava“, izjavila je vršilac dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani na međunarodnoj konferenciji povodom 70. godišnjice Evropske konvencije za ljudska prava.
Sa međunarodne konferencije (Foto Predsedništvo Kosova)

Povodom 70. godišnjice Evropske konvencije za ljudska prava i ujedno početka predsedavanje Nemačke Komitetom ministara Saveta Evrope, v.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani je učestvovala na virtuelnoj Međunarodnoj konferenciji.

„Sa sve većim tendencijama da preispitujemo same temelje ove Konvencije, ovakvi događaji i konferencije pružaju nam izvrsnu mogućnost da razmislimo o tome koliko smo daleko dogurali i šta moramo da odredimo kao prioritet na našem daljem putu kako bismo garantovali zaštitu ljudskih prava“, rekla je Osmani.

Vjosa Osmani je naglasila da je dobro što „Konvencija nije ostala zaleđena, nego se preko sudskih praksi Evropskog suda za ljudska prava uspela uskladiti sa okolnostima“.

„Iako je neosporiva činjenica da ova Konvencija predstavlja najbitniji i najuspešniji dokument do sada za zaštitu ljudskih prava u Evropi, nesreća je što se Kosovu ne dozvoljava da se učlani u Savet Evrope. Zaista je nepravedno što Kosovo još uvek nije učlanjeno u Savet Evrope, jer tako nešto predstavlja u srži povredu ljudskih prava, putem negiranja prava na pristup pravdi građanima Kosova“, istakla je Osmani.

Na Međunarodnoj konferenciji učesnici su bili i nemački ambasador Jorn Rode, rukovodilac Kancelarijom Saveta Evrope u Prištini Frank Pauer, visoki predstavnici Saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021