Vesti
Saopštenja

„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini

Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Prištinski univerzitet (Foto Kosova.info)

“Nemački kutak” otvaraju Kosovska ministarka obrazovanja Arberie Nagavci, zamenik nemačkog ambasadora Jana Aksel Fos i rektor Univerziteta Priština prof. dr Naser Sahiti.

„Odeljenje za nemački jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini „Hasan Priština“ je nosioc naše kulture i most između nas i naših međunarodnih prijatelja, i u vremena kada je komunikacija sa ekspertima izvan granica Kosova bila skoro pa nemoguća. Ova povezanost koja se oseća između naših naroda pokazuje se najbolje kroz interesovanje naših mladih ljudi, pogotovu nakon rata, da nauče nemački jezik“, kazala je Arberije Negavci.

Zamenik nemačkog ambasador Jan Aksel Fos je naglasio da je interesovanje za nemački jezik na Kosovu i dalje veliko.

„Radujemo se što predstavljamo novi „Nemački kutak“ i budući studijski master program u okviru ovogodišnjih Dana nemačkog jezika. Takođe će, zahvaljujući podršci Gete-Instituta, budući profesori nemačkog jezika na Kosovu imati priliku da dobiju izvanrednu obuku. “

Nemački kutak je opremljen najnovijom tehnologijom i stručnom literaturom uz podršku Gete-Instituta i Gete-Centra. Ova podrška je ostvarena u okviru višegodišnje sarardnje. U okviru ove saradnje već su uspešno sprovedene usavršavanja za docente.

Ovaj kutak će u budućnosti omogućiti studentima da se pripremaju u jednom modernom okruženju i da koriste informacione tehnologije u studijama.

Danas će biti predstavljen i novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“. Preko ovog studijskog programa će u budućnosti profesori nemačkog jezika steći obrazovanje.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021