Vesti
Saopštenja

„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini

Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Prištinski univerzitet (Foto Kosova.info)

“Nemački kutak” otvaraju Kosovska ministarka obrazovanja Arberie Nagavci, zamenik nemačkog ambasadora Jana Aksel Fos i rektor Univerziteta Priština prof. dr Naser Sahiti.

„Odeljenje za nemački jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini „Hasan Priština“ je nosioc naše kulture i most između nas i naših međunarodnih prijatelja, i u vremena kada je komunikacija sa ekspertima izvan granica Kosova bila skoro pa nemoguća. Ova povezanost koja se oseća između naših naroda pokazuje se najbolje kroz interesovanje naših mladih ljudi, pogotovu nakon rata, da nauče nemački jezik“, kazala je Arberije Negavci.

Zamenik nemačkog ambasador Jan Aksel Fos je naglasio da je interesovanje za nemački jezik na Kosovu i dalje veliko.

„Radujemo se što predstavljamo novi „Nemački kutak“ i budući studijski master program u okviru ovogodišnjih Dana nemačkog jezika. Takođe će, zahvaljujući podršci Gete-Instituta, budući profesori nemačkog jezika na Kosovu imati priliku da dobiju izvanrednu obuku. “

Nemački kutak je opremljen najnovijom tehnologijom i stručnom literaturom uz podršku Gete-Instituta i Gete-Centra. Ova podrška je ostvarena u okviru višegodišnje sarardnje. U okviru ove saradnje već su uspešno sprovedene usavršavanja za docente.

Ovaj kutak će u budućnosti omogućiti studentima da se pripremaju u jednom modernom okruženju i da koriste informacione tehnologije u studijama.

Danas će biti predstavljen i novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“. Preko ovog studijskog programa će u budućnosti profesori nemačkog jezika steći obrazovanje.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021