Vesti
Saopštenja

„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini

Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Prištinski univerzitet (Foto Kosova.info)

“Nemački kutak” otvaraju Kosovska ministarka obrazovanja Arberie Nagavci, zamenik nemačkog ambasadora Jana Aksel Fos i rektor Univerziteta Priština prof. dr Naser Sahiti.

„Odeljenje za nemački jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini „Hasan Priština“ je nosioc naše kulture i most između nas i naših međunarodnih prijatelja, i u vremena kada je komunikacija sa ekspertima izvan granica Kosova bila skoro pa nemoguća. Ova povezanost koja se oseća između naših naroda pokazuje se najbolje kroz interesovanje naših mladih ljudi, pogotovu nakon rata, da nauče nemački jezik“, kazala je Arberije Negavci.

Zamenik nemačkog ambasador Jan Aksel Fos je naglasio da je interesovanje za nemački jezik na Kosovu i dalje veliko.

„Radujemo se što predstavljamo novi „Nemački kutak“ i budući studijski master program u okviru ovogodišnjih Dana nemačkog jezika. Takođe će, zahvaljujući podršci Gete-Instituta, budući profesori nemačkog jezika na Kosovu imati priliku da dobiju izvanrednu obuku. “

Nemački kutak je opremljen najnovijom tehnologijom i stručnom literaturom uz podršku Gete-Instituta i Gete-Centra. Ova podrška je ostvarena u okviru višegodišnje sarardnje. U okviru ove saradnje već su uspešno sprovedene usavršavanja za docente.

Ovaj kutak će u budućnosti omogućiti studentima da se pripremaju u jednom modernom okruženju i da koriste informacione tehnologije u studijama.

Danas će biti predstavljen i novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“. Preko ovog studijskog programa će u budućnosti profesori nemačkog jezika steći obrazovanje.Ostale vesti

Princ Filip: Obnoviti istragu zločina u Goraždevcu
Princ Filip Karađorđević poručio je danas, na 19. godišnjicu zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, da je ovaj zločin velika sramota na obrazu međunarodne zajednice i da istragu treba obnoviti.
  • 13.08.2022
Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022