Vesti
Saopštenja

Nemačka opredeljuje 72,1 miliona evra radi približavanja Kosova EU

Zaključeni su pregovori vlada Kosova i Nemačke, za period 2020/2021, u kojima je nemačka vlada opredelila iznos od 72,1 miliona evra za bilateralnu razvojnu saradnju.
Nemačka opredeljuje 72,1 miliona evra radi približavanja Kosova EU
Berlin (Foto arhiva Kim)

Od ukupne sume, 12.2 miliona je tehnička, a 59.9 miliona finansijsku pomoć. U naredne dve godine, Nemačka će usredsrediti ove investicije na podršku održivom ekonomskom razvoju, procesu reforme evropskih integracija i investicijama u energiju i energetsku efikasnost.

"Nemačka je najveći bilateralni donator i najveći strani investitor na Kosovu. Nemačka će nastaviti da podržava Kosovo na putu reformi koje će ga učiniti spremnim za budućnost u Evropskoj uniji. Nastavićemo da ulažemo u održivi ekonomski razvoj na Kosovu, gde smo fokusirani na podršku stručnom obrazovanju i razvoju poslovanja. Nemačka će takođe nastaviti da ulaže značajne investicije u javnu infrastrukturu na Kosovu, fokusirajući se na energiju, kanalizaciju i tretman otpada", rekao je tim povodom Ambasador Jern Rode.

Kosovska ministarka finansija Hikmete Bajrami zahvalila se na kontinuiranoj saradnji u poslednje 22. godine i pozdravila novu pomoć u vidu razvojne saradnje Kosovu na koju se nemačka vlada obavezala.

"Vlada Kosova radi na transformaciji ekonomije i izgradnji institucija u skladu sa zahtevima Evropske unije. Podrška nemačke vlade kroz ključne infrastrukturne projekte ima ogroman uticaj na poboljšanje kvalitete života građana naše zemlje, a u ime vlade se obvezujem da ćemo i dalje prema svima postupati prioritetno i pridržavati se obveza koje proizlaze iz tih projekata", rekla je ona i dodala da će narednim godinama razvojna saradnja sa Nemačkom biti usredsređena na sledeće oblasti: podrška za stručno obrazovanje usmereno na tržište rada i aktivnosti u razvoju privatnog sektora, kao što je Kosovsko-nemački park za trening i inovacije u u Prizrenu, podrška procesu reforme evropskih integracija i doprinos poboljšanju usluga za građane Kosova, obuhvatajući projekat za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom u skladu sa evropskim standardima i modernizacija energetskog sektora. 

Od 1999. godine, nemačka vlada je uložila više od 660 miliona evra u razvoj Kosova i tokom 22. godine stalno je doprinosila poboljšanju života građana Kosova, uključujući pomoć u borbi protiv pandemije kovida-19.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021