“Nema kompromisa i normalizacije bez istine i pravde”

Sutra se navršava dvadeset godina od ubistva 14 žetelaca u Starom Gracku, kod Lipljana. Iz Кoordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podsećaju da se ’’kompromis i normalizacija odnosa ne mogu graditi bez istine i pravde".

Podeli ovaj članak sa:
  • Spomen ploča u centru sela (Foto arhiva Kim)

Članovi Кoordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozivaju pravosudne organe Srbije da procesuiraju ovo ubistvo, kao i da “svoju nadležnost vrši neposredno, kad god za to postoje pravni uslovi”.

“Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Кosova, niko nije odgovarao”, navodi se u sapštenju Кoordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica.

’’Specijalno tužilaštvo u Prištini’’ je maja 2017. godine, obustavilo istragu povodom ovog nezapamćenog zločina, navodno ’’zbog nedostatka dokaza’’, ističe se u saopštenju.

Srpska koordinacija podseća da UNMIК, Kfor, Evropska Unija i vlasti u Prištini na Кosovu nisu uspeli da izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

Oni napominju da se ’’kompromis i normalizacija odnosa ne mogu graditi bez istine i pravde, na zaboravu i neodgovornosti za brojne ratne zločine koje su sistematski i organizovano nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji, počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Кosova”.

U utorak, 23.jula, navršava se 20 godina od ubistva žetelaca u Starom Gracku.

U napadu na grupu Srba na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine, iz zasede su ubijena četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Specijalno tužilaštvo u Prištini u maju 2017. godine obustavilo je istragu o ovom zločinu.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. On je, usled nedostatka dokaza, posle dva meseca pušten iz pritvora.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane