Vesti
Saopštenja

Nekoliko organizacija podnelo krivičnu prijavu protiv autora spota kojim se širi mržnja prema srpskoj zajednici

Nekoliko srpskih nevladinih organizacija pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë objavljen 11. marta.
Nekoliko organizacija podnelo krivičnu prijavu protiv autora spota kojim se širi mržnja prema srpskoj zajednici
Detalj iz spota

Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju podnele su krivičnu prijavu i žalbu u vezi sa ovom kampanjom.

Organizacije su Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu prosledili krivičnu prijavu protiv autora videa, Burima Piraja, zbog izazivanja razdora i netrpeljivosti. Iste su putile žalbu Savetu za štampu Kosova na medije Telegrafi i Ekonomia Online zbog nekritičkog prenošenja ovog videa i maskiranja govora mržnje pojednostavljenom tvrdnjom da se radi o “kampanji podizanja svesti”.

A od institucije Ombudsmana je zatraženo pokretanje istrage zbog kršenja člana 141 (Izazivanje razdora i netrpeljivosti) Krivičnog zakonika Kosova.

Kako navode u zajedničkom saopštenju u video spotu koji je osmišljen radi poziva na bojkot srpskih proizvoda maloletnom detetu se nameće da izgovori tvrdnju o nameri srpskih proizvođača da otruju kupce proizvoda.

Iako su kako ističu, kampanje poziva na bojkot sprskih proizvoda učestale na Kosovu, u ovom spotu se zlupotrebljava maloletnica u političko-propagandne svrhe ali i prenošenje jezika mržnje i netrpeljivosti prema jednoj etničkoj zajednici.

„Iako se radi o kampanji neformalne grupe, ne institucija, smatramo da je institucionalni odgovor u ovom slučaju neophodan iz više razloga“, navode srpske civilne organizacije.

Oni navode da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja njihovih proizvoda na šire kosovsko tržište, što su, kako navode, više puta dokumentovali i mediji i nevladine organizacije.

„Ovakve kampanje koje u kontinuitetu traju više od jedne decenije, samo dodatno otežavaju ekonomsku integraciju i održivost srpskih privatnika na Kosovu, ali i negativno utiču na regionalnu privrednu saradnju“.

Istovremeno, dodaje se, narativ o “trovanju od strane Srba” se redovno neguje od strane niza medija koji izveštavaju na albanskom jeziku i koje odlikuje izuzetno neprofesionalno izveštavanje.

„Pored ovog najnovijeg slučaja, podsetićemo još i na neproverene optužbe na račun pripadnika srpske zajednice koji su navodno otrovali rezervoar pijaće vode u Dečanima prošle godine, a koji su mediji objavljivali bez bilo kakve potvrde tužilaštva ili policije. Isti je slučaj bio i sa navodnim trovanjem zvaničnika Centralne izborne komisije glasovima pristiglim poštom iz Srbije a za parlamentarne izbore organizovane 2019. Uprkos jasnog obrasca, sve ove pojave u medijima prolaze bez reakcija institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili monitoringom rada medija, što u društvu koje ima ozbiljno nasleđe razornih posledica neprofesionalnog izveštavanja iz 2004. ne bi smelo da se dešava“, zaključuje se u saopštenju.

 



Ostale vesti

’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
  • 11.08.2022
Osmani: Destabilizujuće tendencije Srbije na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa austrijskim ambasadorom u Prištini Kristoferom Vidingerom o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

  • 10.08.2022