Vesti
Saopštenja

Nekoliko organizacija podnelo krivičnu prijavu protiv autora spota kojim se širi mržnja prema srpskoj zajednici

Nekoliko srpskih nevladinih organizacija pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë objavljen 11. marta.
Nekoliko organizacija podnelo krivičnu prijavu protiv autora spota kojim se širi mržnja prema srpskoj zajednici
Detalj iz spota

Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju podnele su krivičnu prijavu i žalbu u vezi sa ovom kampanjom.

Organizacije su Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu prosledili krivičnu prijavu protiv autora videa, Burima Piraja, zbog izazivanja razdora i netrpeljivosti. Iste su putile žalbu Savetu za štampu Kosova na medije Telegrafi i Ekonomia Online zbog nekritičkog prenošenja ovog videa i maskiranja govora mržnje pojednostavljenom tvrdnjom da se radi o “kampanji podizanja svesti”.

A od institucije Ombudsmana je zatraženo pokretanje istrage zbog kršenja člana 141 (Izazivanje razdora i netrpeljivosti) Krivičnog zakonika Kosova.

Kako navode u zajedničkom saopštenju u video spotu koji je osmišljen radi poziva na bojkot srpskih proizvoda maloletnom detetu se nameće da izgovori tvrdnju o nameri srpskih proizvođača da otruju kupce proizvoda.

Iako su kako ističu, kampanje poziva na bojkot sprskih proizvoda učestale na Kosovu, u ovom spotu se zlupotrebljava maloletnica u političko-propagandne svrhe ali i prenošenje jezika mržnje i netrpeljivosti prema jednoj etničkoj zajednici.

„Iako se radi o kampanji neformalne grupe, ne institucija, smatramo da je institucionalni odgovor u ovom slučaju neophodan iz više razloga“, navode srpske civilne organizacije.

Oni navode da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja njihovih proizvoda na šire kosovsko tržište, što su, kako navode, više puta dokumentovali i mediji i nevladine organizacije.

„Ovakve kampanje koje u kontinuitetu traju više od jedne decenije, samo dodatno otežavaju ekonomsku integraciju i održivost srpskih privatnika na Kosovu, ali i negativno utiču na regionalnu privrednu saradnju“.

Istovremeno, dodaje se, narativ o “trovanju od strane Srba” se redovno neguje od strane niza medija koji izveštavaju na albanskom jeziku i koje odlikuje izuzetno neprofesionalno izveštavanje.

„Pored ovog najnovijeg slučaja, podsetićemo još i na neproverene optužbe na račun pripadnika srpske zajednice koji su navodno otrovali rezervoar pijaće vode u Dečanima prošle godine, a koji su mediji objavljivali bez bilo kakve potvrde tužilaštva ili policije. Isti je slučaj bio i sa navodnim trovanjem zvaničnika Centralne izborne komisije glasovima pristiglim poštom iz Srbije a za parlamentarne izbore organizovane 2019. Uprkos jasnog obrasca, sve ove pojave u medijima prolaze bez reakcija institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili monitoringom rada medija, što u društvu koje ima ozbiljno nasleđe razornih posledica neprofesionalnog izveštavanja iz 2004. ne bi smelo da se dešava“, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023