Vesti
Saopštenja

’’Neko bi da izbriše Dečane’’

"Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine Uneska je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije", saopšteno je iz ovog manastira.
’’Neko bi da izbriše Dečane’’
Visoki Dečani (Foto Kim)

Manastir se oglasio saopštenjem povodom "pomeranja" njegove lokacije na aplikaciji Gugl maps na pogrešno mesto.

"Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta", ocenjeno je u saopštenju.

Iz Visokih Dečana su podsetili su da su ih u prethodne tri godine namerno izmeštali kod Leskovca, kao i da su umesto manastira stavili naziv albanskog hotela koji je četiri kilometara dalje.

"Sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani", naveli su u manastiru i poručili da je jasno da se radi ne o slučajnoj greški, već o otvorenoj provokaciji, posebno imajući u vidu prethodne primere.

"Nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi. Posetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Кosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom Uneska", naveli su u saopštenju.

Ukazali su i da se manastir Visoki Dečani suočava ne samo sa kontinuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promeni njegova istorija, već i da se ne preza ni od toga da se on izbriše sa mape, kao i da su pretrpeli četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista.

"Sve ovo još jednom pokazuje stepen ugroženosti ovog manastira, kao i cele baštine Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji sedam vekova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022