Vesti
Saopštenja

Nastup mladih glumaca i balerina iz Gračanice u Subotici

Članovi dramske i baletske sekcije Doma kulture "Gračanica" na sceni Dečjeg pozorišta Subotica u Subotici izveli dve predstave juče. Mladi glumci amaterskog pozorišta "Janićije Popović" koje radi u sklopu Doma kulture "Gračanica" izveli su predstavu "Misterija nestalog jajeta", a potom su polaznice Škole baleta izvele delove iz baletskih predstava „Uspavana lepotica“, „Кrcko oraščić “ i „Don Кihot“, kao i delove modernog baleta.

Nastup mladih glumaca i balerina iz Gračanice u Subotici
Nastup balerine iz Gračanice u Subotici (Foto Dom kulture Gračanica)

Predstava „Misterija nestalog jajeta“ Jelene Đorđević je duhovita, dinamična priča koja govori o prijateljstvu, majčinskoj ljubavi i uzajamnoj brizi o nespretnom i pomalo čudnom detektivu Hariju i njegovoj dobrodušnoj i brižnoj sekretarici Matildi koji jednog dana u prašumi nalaze ostavljeno jaje i kreću u potragu za počiniocem (lopovom) koji je ukrao jaje kao i za majkom koja brine zato što su joj jaja ukradena. Usput sreću zanimljive životinje: papagaja Gala, flaminga Ružu, štrausa Bruna, krokodila Кodija i ostale. Predstava govori i o prijateljstvu, majčinskoj ljubavi i uzajamnoj brizi. U predstavi igraju Mateja Dimitrijević, Janja Vujović, Natalija Josifović, Petra Marković, Petar Milenković, Helena Dimitrijević, Anastasija Perić, Tijana Petrović, Helena Popović, Dunja Živić.

Nešto kasnije, u večernjim časovima, mlade balerine Anđelka Prica, Petra Manitašević, Nina Đekić, Marija Rašić, Helena Dimitrijević, Nevena Milovanović, Emilija Mihajlović, Nikolina Đorđević, Anđelija Marković, Neda Aritonović, Кatarina Nedeljković nagrađene su velikim aplauzom subotičke publike. Da su postale brojne simpatije govori i činjenica da su dugo posle predstave, na molbu gledalaca, ostale na sceni kako bi se fotografisali sa publikom.

„Škola baleta u Gračanici dokazuje da i sredine sa daleko manjom logistikom i infrastrukturom mogu ostvariti zapažene rezultate. Sama činjenica da Škola baleta traje pet godina i da za istu vlada veliko interesovanje dovoljno govori“, - rekla je koreograf Una Stepanović.

Mlade glumce i balerine pozdravila je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice i Milanka Кostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje grada Subotice, koje su prisustvovale izvedbama mladih glumaca i balerina

„Subotica je godinama unazad bila u prilici da ugosti veliki broj umetničkih programa iz Gračanice, izložbi, folklora, mladih muzičara i glumaca, a dugogodišnja saradnja Dečjeg pozorišta sa Domom kulture u Gračanici rezultirala je sa nekoliko sjajnih predstava koje je režirao subotički glumac Boško Boškov”, rekla je Milanka Кostić.

Odlazak mladih glumaca i balerina u Suboticu pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022
Osmani u Bugarskoj zatražila podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama
Predsednica Kosova Vjosa Osmani nalazi se u poseti Bugarskoj na poziv kolege Rumena Radeva.
  • 30.11.2022
Petković: Prioritet Kurtija izazivanje tenzija i kriza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti u pravu kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je, kako navodi, "njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije već i na području čitavog Zapadnog Balkana".

  • 30.11.2022
O tradicionalnoj muzici Gore u Domu kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica organizuje tribinu „Tradicionalna muzika Gore u svetlu savremenih etnomuzikoloških istraživanja“ u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“. Tribina će se održati u četvrtak, 1. decembra 2022. godine u 19:00 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“.
  • 30.11.2022