Vesti
Saopštenja

“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”

Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Klinički centar u Gračanici (Foto arhiva KIM)

KBC Priština i Krizni štabovi da informišu građane
Potpisnici ovog saopštenja su: Aktiv, Alternativno udruženje, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Crno-beli svet, Centar za prava manjinskih zajednica, Centar za razvoj zajednica, Centar za socijalne inicijative, Gračanica Online, Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, Humani centar Mitrovica, InTER, Kossev, Komunikacija za razvoj društva - CSD, New Press Production, Nova društvena incjativa - NSI, RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Goraždevac i RTV Mir.
U zajedničkom saopštenju medija i civilnog društva traži se od nadležnih u Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici i lokalnog Kriznog štaba da redovno, putem konferencija za medije, obaveštavaju javnost o pravom stanju sa obolelima od kovida-19, testiranju građana sa simptomima na virus, kapacitetima za lečenje i prijem pacijenata, te da medije ne obaveštavaju selektivno.

“Zabrinjavajuće je da, usled porasta broja zaraženih na teritoriji opštine Gračanica, kao i građana sa povišenom temperaturom koji se svakodnevno javljaju lekarima na Infektivnom odeljenju Klinike u Lapljem Selu, nadležni ne govore ništa ili selektivno biraju medije kojima će dati šture informacije”, navode potpisnici saopštenja.

Uprava KBC-a i njihovi lekari su potpuno zatvoreni prema određenim medijima. U situaciji, viskog rizika po javno zdravlje, obaveza kriznih štabova podrazumeva svakodnevno izveštavanje javnosti o trenutnoj epidemiolškoj situaciji, uključujući i preporuke mera u cilju zaštite stanovništva od korona virusa, napominje se u saopštenju.

Dalje se dodaje da su, osim pružanja zdravstvenih usluga, nadležni u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici, kao i njihove kolege u Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Pećkom okrugu dužni da putem sredstava informisanja obaveštavaju građane o epidemiološkoj situaciji, pa je u tom slučaju saradnja sa svim medijima, bez razlike, izuzetno važna.

U zajedničkom saopštenju se ističe da krizni štab(ovi) na severu Kosova prave selekciju medija koje će da obaveštavaju o informacijama u vezi sa pandemojom. Ne poziva(ju) sve medijske redakcije na konferencije za medije kada se organizuju, ne šalju im informacije u vezi sa pandemijom. Predstavnici vlasti koji su deo ovog kriznog štaba(ova), ne odgovaraju na pozive i pitanja medija čiji novinari pokušavaju da dobiju odgovore.

“Zahtevamo od nadležnih institucija, pre svega Kriznog štaba opštine Gračanica, da bez daljeg odlaganja, otpočne sa dnevnim informisanjem građana, organizovanjem redovnih konferencija za štampu ili putem saopštenja, informiše širu javnost o toku epidemiološke situacije, kao i preduzetim zaštitinim merama koje, izmedju ostalog, imaju za cilj da otklone spekulacije o broju i stanju zaraženih u većinski srpskim sredinama. Takođe, od kriznih štabova na severu Kosova zahtevamo neselektivan pristup prema svim medijskim redakcijama. Pored obaveze, u ovom trenutku odgovornost za javno zdravlje svih građana i stabilnost sistema zdravstvene zaštite mora biti najviši prioritet insititucija, što je osnovni preduslov u sprečavanju daljeg širenja virusa korona”, zaključuje se u saopštenju.

 

Još o ovoj temi:

UNS: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19Ostale vesti

Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020
Savet EU će odlučiti kada se završava mandat Specijalizovanih veća
"Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana po članu 162 Ustava Kosova u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Haga.
  • 26.11.2020
Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom, o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.11.2020
MZZP: Završetak radova u opštini Novo Brdo za deset dana
U cilju poboljšanja infrastrukture na lokacijama od sela Gornje Кusce do Stanišora u opštini Novo Brdo, Ministarstvo za zajednice i povratak je uz podršku Кancelarije Evropske unije na Кosovu, finansiralo izgradnju prilaznog puta ovim selima, kao i asfaltiranje dela puta u selu Prekovce u istoimenoj opštini.
  • 26.11.2020