Vesti
Saopštenja

"Napadi na crkve potencijal za nasilje nad stanovništvom"

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu (Foto SPC)

Iz Eparhije podsećaju da je , u nedelju uveče oko 22.00 časa kamenovana  crkva Sv. Petke u Vitini, a na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Кlokot nepoznata lica pokušala su da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika. Podsećamo da je su susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice.

Incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima Кosova. U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji.

Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni, ili barem naša Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je juče u zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik prijavio kamenovanje crkve policiji. Prilikom incidenta, polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, međutim, reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski. O incidentu je obavešten UMNIК međunarodni predstavnici.

Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Sv. Jovana Кrstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade. Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine kada su za dva dana uništeno ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.

Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama.

"Napadi na srpske pravoslavne hramove na Кosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta", ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska o ovim najnovijim napadima upoznaće šefa Evropske misije na Кosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Кvinte ali i predstavnike КFOR-a. Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Кovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu.

"Ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lolalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema. Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i indtitucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani", napominje se u saopštenju.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja naših osnovnih verskih i ljudskih prava. Od institucija Srbije koje nam redovno pomažu očekujemo da rešavanje naših problema pokrene na višem međunarodnom nivou, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmani u Austriji zatražila viznu liberalizaciju za Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u okviru posete Austriji sa kancelarom Sebastijanom Kurcom. Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Osmanijeva je zatražila podršku procesu liberalizacije viza, kao i jačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova.
  • 23.06.2021
Srpska lista se zahvalila Vučiću na jučerašnjem izlaganju

"Srpska lista u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražava neizmernu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svemu izrečenom na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, za sve što radi svakoga dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i na bespoštednoj borbi, u nemogućim uslovima, za bolji život naših građana", saopšteno je iz ove partije.

  • 23.06.2021
ERP: Obnova svetinja u Kosovskom Pomoravlju dogovorena sa UNDP

Povodom nedavne izjave kosovskog ministra kulture, omladine i sporta, Hajrula Čekua, da su "u programu restauracije kulturnog nasleđa tri pravoslavne crkve", iz Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske naglašavaju da nije bilo nikakvog sastanka i dogovora sa institucijama u Prištini u vezi sa obnovom manastira Draganac, crkve Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastira Tamnica.

  • 23.06.2021
Euleks: Nismo predali predmete ratnih zločina tužilaštvu Srbije
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je da nikada nije predala nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekla ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.
  • 22.06.2021
Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je tokom posete Austriji da je stav kosovskih institucija "da dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem u trenutnim granicama", saopšteno je iz Predsedništva. 
  • 22.06.2021
Kancelarija za KiM: Udovičiću zabranjen ulazak na Kosovo

Vlasti u Prištini zabranile su ulazak na Kosovo ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 21.06.2021