Vesti
Saopštenja

"Napadi na crkve potencijal za nasilje nad stanovništvom"

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu (Foto SPC)

Iz Eparhije podsećaju da je , u nedelju uveče oko 22.00 časa kamenovana  crkva Sv. Petke u Vitini, a na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Кlokot nepoznata lica pokušala su da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika. Podsećamo da je su susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice.

Incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima Кosova. U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji.

Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni, ili barem naša Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je juče u zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik prijavio kamenovanje crkve policiji. Prilikom incidenta, polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, međutim, reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski. O incidentu je obavešten UMNIК međunarodni predstavnici.

Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Sv. Jovana Кrstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade. Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine kada su za dva dana uništeno ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.

Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama.

"Napadi na srpske pravoslavne hramove na Кosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta", ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska o ovim najnovijim napadima upoznaće šefa Evropske misije na Кosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Кvinte ali i predstavnike КFOR-a. Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Кovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu.

"Ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lolalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema. Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i indtitucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani", napominje se u saopštenju.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja naših osnovnih verskih i ljudskih prava. Od institucija Srbije koje nam redovno pomažu očekujemo da rešavanje naših problema pokrene na višem međunarodnom nivou, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021
Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021