Vesti
Saopštenja

Nameštaj i bela tehnika za povratnike

Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak juče i danas su uručili nameštaj i neophodne kućne aparate za 12 povratničkih porodica kojima su nedavno izgrađene kuće u opštini Kosovo Polje, Štrpce i Istok. Od početka godine do sada ovo ministrstvo obezbedilo je sličnu pomoć za 46 povratničkih porodica.
Nameštaj i bela tehnika za povratnike
Nameštaj i bela tehnika za povratnike (Foto kolaž MZZP)

"Usled loše ekonomske situacije i nezaposlenosti, raseljeni i povratnici na Kosovo često nisu u mogućnosti da opreme domove koje je za njihove potrebe izgradilo Ministarstvo za zajednice i povratak. Zato u pojedinim slučajevima, da bi omogućilo povratak, integraciju i momentalno useljenje porodica, ovo ministarstvo pruža dopunsku podršku povratnicima", navodi se u saopštenju ovog ministarstva dostavljenom medijima.

Kompletno opremanje povratničkih kuća nameštajem i belom tehnikom omogućuje jednake šanse i mogućnosti povratnicima da nastave svoj život u novim kućama.

Izgradnja i opremanje povratničkih kuća nameštajem i kućnim aparatima se sprovodi u okviru projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)“, koji finansira Kancelarija Evropske unije na Kosovu, sufinansira Ministarstvo za zajednice i povratak, a sprovodi partnerska Međunarodna organizacija za migracije (IOM).Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020