Vesti
Saopštenja

’’Najvažniji je slobodan regionalni protok medicinske opreme i osoblja’’

Šefica Kancelarije EU i specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija Evropske unije, ambasadori Norveške, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva, šef Evropske banke za obnovu i razvoj na Kosovu, kao i državni menadžer Svetske banke poručuju da su uz ljude na Kosovu u izazovnim vremenima. 
’’Najvažniji je slobodan regionalni protok medicinske opreme i osoblja’’
Ilustracija (Foto Kim)

Oni poručuju da su odlučni da nastave sa podrškom Kosovu da prevaziđe krizu, navedeno je u zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima.

“Cenimo, za sada, delotvorno upravljanje krizom zbog Kovida-19 od strane tehničke vlade i naroda Kosova. Sada je od najveće važnosti da svi poštuju vladine uredbe za prevenciju širenja virusa”.

Ističe se da veruju da u vreme velike neizvesnosti, svi akteri treba da ostave po strani razlike i da zajedno rade za dobrobit ljudi.

“Pozdravljamo sve prilike i mogućnosti za zajedničku diskusiju u odgovarajućim institucijama po pitanju mera koje su neophodne da bi se odgovorilo na izazov koji predstavlja Kovid-19. To uključuje i ratifikaciju finansijskih aranžmana dogovorenih sa EU, zemljama članicama, drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kao i nacionalnih mera za rešavanje zdravstvene i ekonomske krize”, dodaje se u saopštenju. 

Oni su pozvali sve strane da prioritetnim smatraju zdravlje građana i pozdravili prilike i mogućnosti za međunarodnu i regionalnu saradnju koja za cilj ima spašavanje života i zaštitu stanovništva od pandemije.

“Slobodan regionalni protok medicinskih zaliha i osoblja je ključan za uspeh ovog poduhvata” zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021