Vesti
Saopštenja

’’Najvažniji je slobodan regionalni protok medicinske opreme i osoblja’’

Šefica Kancelarije EU i specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija Evropske unije, ambasadori Norveške, Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva, šef Evropske banke za obnovu i razvoj na Kosovu, kao i državni menadžer Svetske banke poručuju da su uz ljude na Kosovu u izazovnim vremenima. 
’’Najvažniji je slobodan regionalni protok medicinske opreme i osoblja’’
Ilustracija (Foto Kim)

Oni poručuju da su odlučni da nastave sa podrškom Kosovu da prevaziđe krizu, navedeno je u zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima.

“Cenimo, za sada, delotvorno upravljanje krizom zbog Kovida-19 od strane tehničke vlade i naroda Kosova. Sada je od najveće važnosti da svi poštuju vladine uredbe za prevenciju širenja virusa”.

Ističe se da veruju da u vreme velike neizvesnosti, svi akteri treba da ostave po strani razlike i da zajedno rade za dobrobit ljudi.

“Pozdravljamo sve prilike i mogućnosti za zajedničku diskusiju u odgovarajućim institucijama po pitanju mera koje su neophodne da bi se odgovorilo na izazov koji predstavlja Kovid-19. To uključuje i ratifikaciju finansijskih aranžmana dogovorenih sa EU, zemljama članicama, drugim međunarodnim finansijskim institucijama, kao i nacionalnih mera za rešavanje zdravstvene i ekonomske krize”, dodaje se u saopštenju. 

Oni su pozvali sve strane da prioritetnim smatraju zdravlje građana i pozdravili prilike i mogućnosti za međunarodnu i regionalnu saradnju koja za cilj ima spašavanje života i zaštitu stanovništva od pandemije.

“Slobodan regionalni protok medicinskih zaliha i osoblja je ključan za uspeh ovog poduhvata” zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020