Vesti
Saopštenja

Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta "Janićije Popović"

Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Detalj iz predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Mladi glumci su juče na sceni Кulturnog centra u Prokuplju izveli predstavu „Misterija nestalog jajeta“ a prema mišljenju žirija, domaćina i drugih učesnika njihova izvedba ostavila je snažan utisak.

Član žirija glumica Ljiljana Milosavljević ocenila je da su mladi glumci sa Кosova i Metohije ostavili izuzetan utisak i da je svako od ove dece, uložilo veliki trud u predstavi i posebno izdvojila mlade glumce Nataliju Josifović koja u predstavi igra Mari malog kanarinca i Mateju Dimitrijevića koji u predstavi igra detektiva Harija Džonsona.

Izuzetne utiske iskazao je i drugi član žirija pesnik Danijel Jovanović.

„Bilo je divno gledati vas kako se igrate na sceni. Uspeli ste što je veoma važno da animirate decu da i ona aktivno učestvuju u predstavi, oni su ovde potpuno bili na vašoj strani i učestvovali u predstavi i to treba da vam bude najveći podstrek“, rekao je Jovanović.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bila je zadovoljna i rediteljka predstave Jelena Đorđević.

„Jako sam zadovoljna kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Prokuplju, oni su se fantastično snašli svi do jednog a to je žiri prepoznao i nagradio naše mlade glumce nagradom. Ovo priznanje je i potvrda našeg uspeha i napretka u radu i značiće ogroman podstrek za ovu decu“.

Ovogodišnji „Lektirići EX YU fest“ deveti po redu, okupio je amaterska pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Odlazak predstave „Misterija nestalog jajeta“ na festival pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022