Vesti
Saopštenja

Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta "Janićije Popović"

Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Detalj iz predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Mladi glumci su juče na sceni Кulturnog centra u Prokuplju izveli predstavu „Misterija nestalog jajeta“ a prema mišljenju žirija, domaćina i drugih učesnika njihova izvedba ostavila je snažan utisak.

Član žirija glumica Ljiljana Milosavljević ocenila je da su mladi glumci sa Кosova i Metohije ostavili izuzetan utisak i da je svako od ove dece, uložilo veliki trud u predstavi i posebno izdvojila mlade glumce Nataliju Josifović koja u predstavi igra Mari malog kanarinca i Mateju Dimitrijevića koji u predstavi igra detektiva Harija Džonsona.

Izuzetne utiske iskazao je i drugi član žirija pesnik Danijel Jovanović.

„Bilo je divno gledati vas kako se igrate na sceni. Uspeli ste što je veoma važno da animirate decu da i ona aktivno učestvuju u predstavi, oni su ovde potpuno bili na vašoj strani i učestvovali u predstavi i to treba da vam bude najveći podstrek“, rekao je Jovanović.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bila je zadovoljna i rediteljka predstave Jelena Đorđević.

„Jako sam zadovoljna kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Prokuplju, oni su se fantastično snašli svi do jednog a to je žiri prepoznao i nagradio naše mlade glumce nagradom. Ovo priznanje je i potvrda našeg uspeha i napretka u radu i značiće ogroman podstrek za ovu decu“.

Ovogodišnji „Lektirići EX YU fest“ deveti po redu, okupio je amaterska pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Odlazak predstave „Misterija nestalog jajeta“ na festival pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022