Vesti
Saopštenja

Na sednici Predsedništva o radu Skupštine Kosova

Na današnjoj sednici Predsedništva Skupštine Kosova, kojom je po prvi put predsedavala nova predsednica parlamenta Vjosa Osmani, diskutovano je o formiranju parlamentarnih Odbora, kao i o ostalim aspektima funkcionalnosti rada skupštine, navodi se u saopštenju Skupštine Kosova.
Na sednici Predsedništva o radu Skupštine Kosova
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se ističe da je Vjosa Osmani čestitala članovima Predsedništva i predsednicima parlamentarnih grupa na njihovim dužnostima i izrazila spremnost za saradnju u cilju unapređenja rada Skupštine u interesu građana.

Predsedništvo je odlučilo da broj parlamentarnih odbora ostane 14, a izvršene su neke izmene u njihovim imenovanjima i odgovornostima. Očekuje se da će izbor Odbora od strane parlamentarnih grupa biti održan na sledećoj sednici Predsedništva, dodaje se u saopštenju.

Predsedništvo je obavešteno i o zahtevu Državne blagajne u vezi sa budžetom, ističe se u saopštenju.

Osmani je istakla da Skupština Kosova čeka odluku vlade da li će procesuirati nacrt Zakona o budžetu ili odluku o produženju budžeta za mesec mart.

Predsedništvo se složilo da Skupština izradi redovan plan rada, odredivši ponedeljak kao dan sednice Skupštine, dok će plenarne sednice biti održavane četvrtkom.

Tokom današnje sednice diskutovano je i o funkcionisanju komisija nekoliko nezavisnih institucija, radnim prostorijama za poslanike, olakšavanju pristupa skupštinskim prostorijama za osobe sa posebnim potrebama, kao i o drugim pitanjima iz ovog delokruga, napominje se u saopšenju.Ostale vesti

Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020