Vesti
Saopštenja

Na sednici Predsedništva o radu Skupštine Kosova

Na današnjoj sednici Predsedništva Skupštine Kosova, kojom je po prvi put predsedavala nova predsednica parlamenta Vjosa Osmani, diskutovano je o formiranju parlamentarnih Odbora, kao i o ostalim aspektima funkcionalnosti rada skupštine, navodi se u saopštenju Skupštine Kosova.
Na sednici Predsedništva o radu Skupštine Kosova
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se ističe da je Vjosa Osmani čestitala članovima Predsedništva i predsednicima parlamentarnih grupa na njihovim dužnostima i izrazila spremnost za saradnju u cilju unapređenja rada Skupštine u interesu građana.

Predsedništvo je odlučilo da broj parlamentarnih odbora ostane 14, a izvršene su neke izmene u njihovim imenovanjima i odgovornostima. Očekuje se da će izbor Odbora od strane parlamentarnih grupa biti održan na sledećoj sednici Predsedništva, dodaje se u saopštenju.

Predsedništvo je obavešteno i o zahtevu Državne blagajne u vezi sa budžetom, ističe se u saopštenju.

Osmani je istakla da Skupština Kosova čeka odluku vlade da li će procesuirati nacrt Zakona o budžetu ili odluku o produženju budžeta za mesec mart.

Predsedništvo se složilo da Skupština izradi redovan plan rada, odredivši ponedeljak kao dan sednice Skupštine, dok će plenarne sednice biti održavane četvrtkom.

Tokom današnje sednice diskutovano je i o funkcionisanju komisija nekoliko nezavisnih institucija, radnim prostorijama za poslanike, olakšavanju pristupa skupštinskim prostorijama za osobe sa posebnim potrebama, kao i o drugim pitanjima iz ovog delokruga, napominje se u saopšenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021