Vesti
Saopštenja

Na Sajmu turizma štand Kancelarije posetilo više stotina gostiju

"Štandove Kancelarije za Kosovo i Metohiju na ovogodišnjem beogradskom Sajmu turizma i Sajmu vina posetilo je više stotina gostiju, pokazujući veliko interesovanje za turističku ponudu naše južne pokrajine", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
Na Sajmu turizma štand Kancelarije posetilo više stotina gostiju
Štand Kancelarije za KiM (Foto Kancelarije za KiM)

"Akcenat je u predstavljanju turističkog sadržaja ove godine bio stavljen na promovisanje ski-centra Brezovica, Rajske banje u Banjskoj kod Zvečana, seoskog turizma, verskog turizma, ali i sve popularnijeg vinskog turizma", navedeno je u saopštenju.

Svoju turističku ponudu su tokom četiri sajamska dana predstavile opštine Zubin Potok, Štrpce, Prizren, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Orahovac i Priština.

Ovogodišnja promocija turističkih sadržaja Kosova i Metohije organizovana je pod parolom "Tamo gde je srce", a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, otvarajući štand, rekao da se "nigde drugde ne može videti takav koloplet istorije od ranog srednjeg veka do danas".

"Dođite da provedete jednu noć u Velikoj Hoči, da probate tradicionalnu srpsku hranu i vino… Dođite na Brezovicu, na skijanje na srpske Alpe, da vidite neke od najlepših i najizazovnijih staza na Balkanu, da vidite naše manastire i svetinje”, kaozao je Đurić.

I ove godine je na Sajmu vina nastupilo nekoliko vinarija iz Orahovačkog vinogorja:

Vinarija Brkić, Vinarija Antić, Vinarija Manitašević, Vinica Petrović, Duša Metohije - Đuričić i Dečanska vinica, a vina iz kraja u kojem se loza gajila i u vreme Nemanjića nailaze na sve veće interesovanje ljubitelja i poznavalaca vina.Ostale vesti

Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021