Vesti
Saopštenja

Na Mokroj Gori grafiti OVK

Na planini Mokra Gora koja se nalazi na severu Kosova u opštini Zubin Potok, po stenama su ispisani grafiti "UÇK" (OVK - Oslobodilačka vojska Kosova), navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Srpska lista.
Na Mokroj Gori grafiti OVK
Grafit OVK na Mokroj Gori (Foto SL)

Srpska lista je tim povodom zatražila od Kfora, Euleksa i Kosovske policije da identifikuju Albance koji su ispisali ove grafite, navodi se u saopštenju.

Na Mokroj Gori je grupa Albanaca ispisala je grafite "UÇK" na alpinističkoj stazi "Via Ferata-Berim", a potom objavila fotografije na društvenoj mreži Instagram.

"Ono što posebno zabrinjava je da su te osobe na fotografijama u maskiranim uniformama sa dugim cevima, te se postavlja pitanje kome je potrebna ovakva provokacija u ovom trenutku i sa kakvim ciljem", pita Srpska lista.

U saopštenju se dodaje, da kako se približava izborni dan, pored ukidanja prava glasa Srbima od strane Centralne izborne komisije u Prištini, pritisak na građane dolazi i od strane "ekstremističkih krugova".

“Srpska lista poziva Кfor, Euleks i Kosovsku policiju i traži da najhitnije identifikuje, pronađe i liši slobode ova lica, ali i utvrde ko su nalogodavci ovakvog ponašanja i sa kojim ciljem. Istovremeno, da svi nadležni pojačaju budnost i preventivno deluju, kako bi se sačuvao mir i bezbednost svih građana, a posebno pripadnika nevećinskih zajednica”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.Ostale vesti

Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020