Vesti
Saopštenja

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Svake godine, kampanja "16 dana aktivizma", počinje od 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra kada se obeležava Dan ljudskih prava.

Kancelarija UN Women na Kosovu organizovala je osvetljenje Narodne biblioteke u Prištini svetlima narandžaste boje, kao i koncert u znak počasti ženama na Kosovu koje su izgubile živote zbog femicida.

"Ovogodišnja globalna tema je `Zaustavimo nasilje nad ženama odmah` i naglašava hitnu potrebu da se eliminiše nasilje nad ženama i devojčicama, posebno tokom kriza kao što je pandemija kovida-19. Zvanična boja kampanje, narandžasta, simbolizuje svetlu i nenasilnu budućnost za žene i devojke", navodi se u saopštenju koje je iz ove organizacije dostavljeno medijima. 

Ministarka obrazovanja Kosova Arberie Nagavci je rekla da se protiv rodno zasnovanog nasilja može boriti samo obrazovanjem mlađih generacija i usađivanjem kulture ravnopravnosti od najranijeg uzrasta kod dečaka i devojčica.

"Zaustavljanje nasilja počinje obrazovanjem, formalnim i neformalnim. Dužnost svih nas je da buduće generacije vaspitavamo bez štetnih rodnih normi, kako bi žene i devojke imale bolju budućnost", rekla je ona.

Dielza Hoti, ćerka Armende Aliu koju je ubio suprug u avgustu 2019. godine, pozvala je institucije da se prioritetno bave rodno zasnovanim nasiljem.

„Biti između potčinjavanja bolu i pokušaja da se bol pretvori u snagu je veliki izazov. Ali, svesna važnosti ove globalne kampanje protiv nasilja nad ženama, sa željom da sutra ne bude druge žrtve, danas sam među vama”.

Vljora Tuzi Nuši, šefica Kancelarije UN Women na Kosovu rekla je da je najmoćniji lek za rodno zasnovano nasilje obrazovanje.

„Vakcina protiv rodno zasnovanog nasilja ne postoji, na nama je da ga sprečimo. A najbolja vakcina je obrazovanje. Kampanja ’16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici’ ove godine ima snažnu poruku: Zaustavimo nasilje nad ženama odmah!", navela je ona.

Kosovo je deo globalne kampanje „16 dana aktivizma“ već nekoliko godina kroz Grupu za rodnu bezbednost i ravnopravnost koju vodi Kancelarija UN Women na Kosovu.

OEBS-a i Policija Kosova pokreću zajedničku kampanju 

Misija OEBS-a i Policija Kosova započeli su juče zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici kako bi podigli svest i pomogli da se ono efektivnije sprečava.

Kako se navodi u saopštenju, u okviru kampanje biće postavljeni bilbordi širom Kosova, a kampanja će takođe biti propraćena i TV spotovima i debatama i biće deo kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se sprovodi širom sveta.

Glavna poruka ove kampanje je `Jedan šamar je nasilje - Nasilje je zločin` i ona naglašava da je nasilje u porodici i kršenje ljudskih prava i zločin, čak i ako se dešava unutar porodice.

Ovom kampanjom OEBS i Kosovska policija pozivaju žrtve i svedoke da prijave eventualne slučajeve porodičnog nasilja policiji, a takođe ima za cilj da promoviše politiku nulte tolerancije prema nasilju uu svim sferama društva.

„Nasilje u porodici nastavlja da utiče na porodice, posebno žene i devojke. Moramo da vidimo snažne i dosledne akcije od pružalaca usluga. Dakle, svako ko doživljava ili je svedok nasilja treba da pozove policiju i prijavi nasilje“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Davenport.

„Slučajevi nasilja u porodici su osetljivi slučajevi i nasilje ne prestaje bez prijave ili postupanja nadležnih organa. Policija Kosova je posvećena sprečavanju nasilja u porodici i to je preduslov za snažno i zdravo društvo“, kazao je generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022