Vesti
Saopštenja

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Svake godine, kampanja "16 dana aktivizma", počinje od 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra kada se obeležava Dan ljudskih prava.

Kancelarija UN Women na Kosovu organizovala je osvetljenje Narodne biblioteke u Prištini svetlima narandžaste boje, kao i koncert u znak počasti ženama na Kosovu koje su izgubile živote zbog femicida.

"Ovogodišnja globalna tema je `Zaustavimo nasilje nad ženama odmah` i naglašava hitnu potrebu da se eliminiše nasilje nad ženama i devojčicama, posebno tokom kriza kao što je pandemija kovida-19. Zvanična boja kampanje, narandžasta, simbolizuje svetlu i nenasilnu budućnost za žene i devojke", navodi se u saopštenju koje je iz ove organizacije dostavljeno medijima. 

Ministarka obrazovanja Kosova Arberie Nagavci je rekla da se protiv rodno zasnovanog nasilja može boriti samo obrazovanjem mlađih generacija i usađivanjem kulture ravnopravnosti od najranijeg uzrasta kod dečaka i devojčica.

"Zaustavljanje nasilja počinje obrazovanjem, formalnim i neformalnim. Dužnost svih nas je da buduće generacije vaspitavamo bez štetnih rodnih normi, kako bi žene i devojke imale bolju budućnost", rekla je ona.

Dielza Hoti, ćerka Armende Aliu koju je ubio suprug u avgustu 2019. godine, pozvala je institucije da se prioritetno bave rodno zasnovanim nasiljem.

„Biti između potčinjavanja bolu i pokušaja da se bol pretvori u snagu je veliki izazov. Ali, svesna važnosti ove globalne kampanje protiv nasilja nad ženama, sa željom da sutra ne bude druge žrtve, danas sam među vama”.

Vljora Tuzi Nuši, šefica Kancelarije UN Women na Kosovu rekla je da je najmoćniji lek za rodno zasnovano nasilje obrazovanje.

„Vakcina protiv rodno zasnovanog nasilja ne postoji, na nama je da ga sprečimo. A najbolja vakcina je obrazovanje. Kampanja ’16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici’ ove godine ima snažnu poruku: Zaustavimo nasilje nad ženama odmah!", navela je ona.

Kosovo je deo globalne kampanje „16 dana aktivizma“ već nekoliko godina kroz Grupu za rodnu bezbednost i ravnopravnost koju vodi Kancelarija UN Women na Kosovu.

OEBS-a i Policija Kosova pokreću zajedničku kampanju 

Misija OEBS-a i Policija Kosova započeli su juče zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici kako bi podigli svest i pomogli da se ono efektivnije sprečava.

Kako se navodi u saopštenju, u okviru kampanje biće postavljeni bilbordi širom Kosova, a kampanja će takođe biti propraćena i TV spotovima i debatama i biće deo kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se sprovodi širom sveta.

Glavna poruka ove kampanje je `Jedan šamar je nasilje - Nasilje je zločin` i ona naglašava da je nasilje u porodici i kršenje ljudskih prava i zločin, čak i ako se dešava unutar porodice.

Ovom kampanjom OEBS i Kosovska policija pozivaju žrtve i svedoke da prijave eventualne slučajeve porodičnog nasilja policiji, a takođe ima za cilj da promoviše politiku nulte tolerancije prema nasilju uu svim sferama društva.

„Nasilje u porodici nastavlja da utiče na porodice, posebno žene i devojke. Moramo da vidimo snažne i dosledne akcije od pružalaca usluga. Dakle, svako ko doživljava ili je svedok nasilja treba da pozove policiju i prijavi nasilje“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Davenport.

„Slučajevi nasilja u porodici su osetljivi slučajevi i nasilje ne prestaje bez prijave ili postupanja nadležnih organa. Policija Kosova je posvećena sprečavanju nasilja u porodici i to je preduslov za snažno i zdravo društvo“, kazao je generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022