Vesti
Saopštenja

Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU

Evropska unija je danas isporučila treću turu hitne pomoći vredne 5 miliona evra za sistem zdravstvene zaštite na Kosovu.
Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU
Medicinska oprema (Foto EU,Ministarstvo zdravlja)

Na Kosovo je stiglo 10 vozila hitne pomoći, 100 bolničkih kreveta, 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora i 7.000 litara sredstva za dezinfekciju ruku.

Pomoć je predata kosovskom Ministarstvu zdravlja kao vid podrške zdravstvenom sistemu.

Ukupna vrednost donacije iznosi 1,17 miliona evra i deo je pomoći EU Kosovu za suzbijanje pandemije Kovid-19. Predmeti su nabavljeni preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

„Zadovoljstvo mi je što mogu još jednom da isporučim medicinsku opremu zdravstvenom sektoru na Kosovu, a koja će uvereni smo poslužiti narodu Kosova i tokom pandemije Kovid-19 i u narednim godinama“, rekla je Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU i specijalna predstavnica EU na Kosovu.

Ona je kazala da u narednih nekoliko sedmica, očekuje isporuku i 30 ventilatora za intenzivnu negu, dodatnu medicinsku opremu, još bolničkih kreveta, 6.000 kompleta testova za Kovid-19.

Time će se, kako je najavljeno, zaokružiti planirani iznos od 5 miliona evra vredne hitne medicinske opreme i potrepština koje je donirala Evropska unija.

Apostolova pohvalila je kosovske organe vlasti, medicinsko i laboratorijsko osoblje na, kako je istakla, njihovom uzornom radu tokom pandemije Kovid-19.

Takođe se zahvalila građanima na poštovanju ograničenja i pozvala je sve da nastave sa oprezom.

Inače, pored pomoći zdravstvenom sektoru, EU priprema i oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021