Vesti
Saopštenja

Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU

Evropska unija je danas isporučila treću turu hitne pomoći vredne 5 miliona evra za sistem zdravstvene zaštite na Kosovu.
Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU
Medicinska oprema (Foto EU,Ministarstvo zdravlja)

Na Kosovo je stiglo 10 vozila hitne pomoći, 100 bolničkih kreveta, 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora i 7.000 litara sredstva za dezinfekciju ruku.

Pomoć je predata kosovskom Ministarstvu zdravlja kao vid podrške zdravstvenom sistemu.

Ukupna vrednost donacije iznosi 1,17 miliona evra i deo je pomoći EU Kosovu za suzbijanje pandemije Kovid-19. Predmeti su nabavljeni preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

„Zadovoljstvo mi je što mogu još jednom da isporučim medicinsku opremu zdravstvenom sektoru na Kosovu, a koja će uvereni smo poslužiti narodu Kosova i tokom pandemije Kovid-19 i u narednim godinama“, rekla je Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU i specijalna predstavnica EU na Kosovu.

Ona je kazala da u narednih nekoliko sedmica, očekuje isporuku i 30 ventilatora za intenzivnu negu, dodatnu medicinsku opremu, još bolničkih kreveta, 6.000 kompleta testova za Kovid-19.

Time će se, kako je najavljeno, zaokružiti planirani iznos od 5 miliona evra vredne hitne medicinske opreme i potrepština koje je donirala Evropska unija.

Apostolova pohvalila je kosovske organe vlasti, medicinsko i laboratorijsko osoblje na, kako je istakla, njihovom uzornom radu tokom pandemije Kovid-19.

Takođe se zahvalila građanima na poštovanju ograničenja i pozvala je sve da nastave sa oprezom.

Inače, pored pomoći zdravstvenom sektoru, EU priprema i oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020