Vesti
Saopštenja

Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU

Evropska unija je danas isporučila treću turu hitne pomoći vredne 5 miliona evra za sistem zdravstvene zaštite na Kosovu.
Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU
Medicinska oprema (Foto EU,Ministarstvo zdravlja)

Na Kosovo je stiglo 10 vozila hitne pomoći, 100 bolničkih kreveta, 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora i 7.000 litara sredstva za dezinfekciju ruku.

Pomoć je predata kosovskom Ministarstvu zdravlja kao vid podrške zdravstvenom sistemu.

Ukupna vrednost donacije iznosi 1,17 miliona evra i deo je pomoći EU Kosovu za suzbijanje pandemije Kovid-19. Predmeti su nabavljeni preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

„Zadovoljstvo mi je što mogu još jednom da isporučim medicinsku opremu zdravstvenom sektoru na Kosovu, a koja će uvereni smo poslužiti narodu Kosova i tokom pandemije Kovid-19 i u narednim godinama“, rekla je Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU i specijalna predstavnica EU na Kosovu.

Ona je kazala da u narednih nekoliko sedmica, očekuje isporuku i 30 ventilatora za intenzivnu negu, dodatnu medicinsku opremu, još bolničkih kreveta, 6.000 kompleta testova za Kovid-19.

Time će se, kako je najavljeno, zaokružiti planirani iznos od 5 miliona evra vredne hitne medicinske opreme i potrepština koje je donirala Evropska unija.

Apostolova pohvalila je kosovske organe vlasti, medicinsko i laboratorijsko osoblje na, kako je istakla, njihovom uzornom radu tokom pandemije Kovid-19.

Takođe se zahvalila građanima na poštovanju ograničenja i pozvala je sve da nastave sa oprezom.

Inače, pored pomoći zdravstvenom sektoru, EU priprema i oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021