Vesti
Saopštenja

Na Jarinju i Brnjaku do ponedeljka obustavljen saobraćaj iz pravca Srbije

U cilju što adekvatnije pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije biće privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka, 4. oktobra, u 08:00 ujutru, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica, o čemu je glavni srpski pregovarač Petar Petković obavestio Specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Na Jarinju i Brnjaku do ponedeljka obustavljen saobraćaj iz pravca Srbije
Administrativni prelaz Jarinje (Foto Kim)

Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica kosovke police i raspoređivanjem pripadnika misije Кfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, danas je završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Od danas popodne sledi priprema za sprovođenje druge faze sporazuma, koja podrazumeva izdavanje nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju institucije u Prištini, sa čim će se, u skladu sa sporazumom, početi u ponedeljak 4. oktobra u 8:00 časova ujutru.

S tim u vezi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije zaduženi za raspodelu nalepnica građanima, u periodu od 2. do 4. oktobra proći će posebnu obuku za izvršenje poslova vezanih za primenu režima nalepnica za vozila sa registarskim tablicama koje izdaju u Prištini.

“U cilju što adekvatnije pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dela centralne Srbije biće privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8:00 časova ujutru, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijia.

Nastavak rada prelaza Jarinje i Brnjak biće u ponedeljak 4. oktobra u 08.00 časova, kako je i predviđeno sporazumom od 30. septembra 2021.

“Građanima će u ponedeljak, 4. oktobra, na svim administrativnim prelazima biti dostupne nalepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, a o istom će građani biti obavešteni i kroz medije i odgovarajuću informativnu kampanju, kao i kroz asistenciju policijskih službenika na samim prelazima”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021