Vesti
Saopštenja

Na Jarinju i Brnjaku do ponedeljka obustavljen saobraćaj iz pravca Srbije

U cilju što adekvatnije pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije biće privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka, 4. oktobra, u 08:00 ujutru, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica, o čemu je glavni srpski pregovarač Petar Petković obavestio Specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Na Jarinju i Brnjaku do ponedeljka obustavljen saobraćaj iz pravca Srbije
Administrativni prelaz Jarinje (Foto Kim)

Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica kosovke police i raspoređivanjem pripadnika misije Кfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, danas je završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Od danas popodne sledi priprema za sprovođenje druge faze sporazuma, koja podrazumeva izdavanje nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju institucije u Prištini, sa čim će se, u skladu sa sporazumom, početi u ponedeljak 4. oktobra u 8:00 časova ujutru.

S tim u vezi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije zaduženi za raspodelu nalepnica građanima, u periodu od 2. do 4. oktobra proći će posebnu obuku za izvršenje poslova vezanih za primenu režima nalepnica za vozila sa registarskim tablicama koje izdaju u Prištini.

“U cilju što adekvatnije pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dela centralne Srbije biće privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8:00 časova ujutru, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijia.

Nastavak rada prelaza Jarinje i Brnjak biće u ponedeljak 4. oktobra u 08.00 časova, kako je i predviđeno sporazumom od 30. septembra 2021.

“Građanima će u ponedeljak, 4. oktobra, na svim administrativnim prelazima biti dostupne nalepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, a o istom će građani biti obavešteni i kroz medije i odgovarajuću informativnu kampanju, kao i kroz asistenciju policijskih službenika na samim prelazima”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022