Vesti
Saopštenja

MZZP: Porodicama Paviljona ”E” u Prištini preti iseljenje

Saradnici ministra Dalibora Jevtića posetili su stanare Paviljona “E” u Prištini, kojima preti prinudno iseljenje.
MZZP: Porodicama Paviljona ”E” u Prištini preti iseljenje
Predstavnici MZZP u poseti stanartima naselja "E" (Foto MZZP)

Vremešna Leposava u veoma lošim uslovima u naselju Paviljona "E" u Prištini živi sa još 14 porodica među kojima ima i Albanaca, skupa, kako kaže, predstavljaju jednu složnu porodicu.

Njen komšija Sami Кika, predsednik stanara, kaže da mu je Leposava i sestra i majka, on moli Ministarstvo za zajednice i povratak i ministra Dalibora Jevtića da se lično založi za rešavanje njihovog problema jer im već 1. decembra preti prinudno iseljavanje.

”Ja nemam gde odavde. Ovde živimo od 1973. godine u stanovima koje nam je dodelio Studentski centar Univerziteta u Prištini i opština Priština na trajno korišćenje, o čemu svedoči ova dokumentacija. Zbog toga svoje stanove, moje komšije i ja, nećemo napustiti bez trajnog rešenja za nas”, kaže 87. godišnja Leposava Stojanović, stanarka Paviljona ”E”, koji se nalazi preko puta biblioteke u Prištini, gde po urbanističkom planu grad treba da izgradi veliki parking i poslovni prostor.

U saopštenju MZZP dostavljenom medijima ističe se da su saradnici ministra Dalibora Jevtića posetili i obavestili uznemirene stanovnike Paviljona “E” u Prištini, da će u skladu sa svojim mandatom, razmotriti sve mogućnosti iznalaženja najpovoljnijeg rešenja za sve i u tom smislu očekuju podršku gradskih vlasti.

”Već smo u kontaktu sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem sa kojim razmatramo najbolja rešenja za ovaj problem i nadamo se da ćemo na kraju iz ove neizvesne situacije svi izaći donekle zadovoljni”, preneli su saradnici ministra Jevtića.

Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak će se narednih dana intenzivno angažovati oko pružanja sve neophodne podrške i pomoći stanarima pomenutog poviljona u čijoj blizini su već započeti radovi na raščišćavanju terena, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021